Oštra ruska retorika nakon jučerašnje britanske najave mogućih preventivnih nuklearnih napada (Video)

Pomalo neočekivano, jučer, 24.travnja, u svom intervjuu BBC Fouru, britanski ministar obrane Michael Fallon izjavio je kako London ima pravo na primjenu preventivnog nuklearnog udara. Preciznije, Fillon je kazao, kako je britanska premijerka Theresa May spremna uporabiti balističke rakete „u najekstremnijim slučajevima“. Pritom je dopustio i mogućnost preventivnog udara.

Nakon ovih riječi prvog vojnika britanske politike, na prve oštre reakcije iz Rusije nije trebalo dugo čekati. Danas je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća Federacije po pitanju obrane i sigurnosti Franc Klincevichn, pozvao na davanje oštrog odgovora na riječi britanskog ministra obrane. Kazao je, kako se „u najboljem slučaju te riječi mogu razmatrati kao oblik psihološkog rata“. Pritom je naglasio, kako će Velika Britanija, ako je spremna napasti nuklearnu državu, budući da sama nema veliki teritorij, biti „doslovno zbrisana s lica zemlje odgovarajući protunapadom“. A ukoliko napad bude izvršen na nenuklearnu državu, to će sličiti američkom atomskom bombardiranju Hirošime i Nagasakija, kazao je ruski političar.

Atomsko naoružanje Velike Britanije sastoji se od četiri atomske podmornice klase „Vanguard“, koje su bazirane u Škotskoj. Svaka od njih naoružana je sa 16 balističkih raketa „Trident“.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like