OBNOVA BORBI U ALEPPU

Završio je trodnevni prekid vatre (tj.prekid napada vladinih snaga i ruskih zrakoplova na islamističke ciljeve u istočnom Aleppu) koji su proglasile Rusija i sirijska vojska s ciljem osiguranja humanitarne pomoći stanovnicima istočnog dijela grada i izvlačenja civilnog stanovništva iz zona vođenja borbi, kao i predaje i osiguranja slobodnog prolaza iz grada za borce koji se bore protiv vlade u Damasku.

Kako se sada čini, od produžetka prekida vatre neće biti ništa. Naime, jutros su snage sirijske vojske zauzele važnu uzvisinu Bazza na jugu grada. Vladine snage nakon završetka primirja planiraju zauzeti i susjednu uzvisinu Hekme i na taj način u potpunosti odsjeći sve putove opskrbe islamističkih boraca u kvartu 1070. U noć na nedjelju, sirijska vojska je uspjela vratiti nadzor i nad područjem vojne akademije za protuzračnu obranu i susjednim uzvišenjem.

Danas je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov izjavio, kako se u posljednja tri dana nije dogodilo „ono što je trebalo“ za produžetak „humanitarne pauze“ i da to pitanje više nije aktualno. Izjavio je kako su oporbene grupacije sprječavale izlazak civilnog stanovništva iz dijela grada pod njihovim nadzorom i sprječavale pružanje medicinske i druge pomoći. Komentirao je i optužbe koje idu na adresu Damaska i Moskve, koje su „usmjerene na usijanje atmosfere i stvaranje odgovarajućih, po Rusiju neugodnih političkih odnosa“, a što je „jako poznata igra, iza koje ne stoji nikakva stvarna zabrinutost za humanitarno stanje u Aleppu“.

Imajući u vidu da je jučer administracija predsjednika Obame razmatrala mogućnost dostave teškog i protuzračnog naoružanja sirijskoj oporbi (iako na kraju po tom pitanju nije usvojena nikakva odluka, info: The Washington Post), čini se kako razgovori o eventualnom novom primirju u Siriji postaju sve manje izgledni.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like