Novi plan NATO-a: modernizacija zapovjedne strukture i povećanje broja vojnika u Afganistanu

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je na konferenciji za medije, održanoj u utorak, 7. studenog, izjavio, kako je jedan od glavnih razloga potrebe za modernizacijom zapovjedne strukture Saveza rastuća destabilizacija Ukrajine. Kazao je kako će ministri obrane članica NATO saveza na zasijedanju u srijedu usuglasiti zajednički okvir izgradnje dvaju novih zapovjednih struktura. Jedna od njih bavit će se zaštitom pomorskih putova na Atalntiku, iz Sjeverne Amerike u Europu, a druga – premještanjem kontingenta u Europi.

Jedan od glavnih razloga „zbog kojih se NATO adaptira, povećava spremnost naših snaga, organizira isturenu nazočnost u istočnom dijelu saveza, a također i adaptira zapovjednu strukturu – je aneksija Krima i nastavak destabilizacije Ukrajine“, kazao je glavni tajnik NATO saveza.
Jens Stoltenberg osvrnuo se i na stanje u Afganistanu, kazavši, kako su zemlje članice Saveza spremne na dogovor oko povećanja broja vojnika u okviru misije NATO-a u toj zemlji, otprilike za tri tisuće. Oko polovice novih vojnika doći će iz SAD-a, a druga polovica iz ostalih članica NATO saveza i država-partnera.

Podsjećamo: u rujnu 2017.g. američki ministar obrane James Mattis je izjavio, kako će SAD poslati više od 3 tisuće svojih vojnika u Afganistan, ali nije precizirao konkretan broj, kazavši, kako još nije niti potpisao konačne zapovijedi. U toj se zemlji trenutačno nalazi  9800 američkih vojnika.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like