Neočekivano pozitivna kineska gospodarska statistika

Američki The Wall Street Journal objavio je informacije kineskog Nacionalnog ureda za statistiku od ponedjeljka, 17. srpnja, iz kojih je vidljivo kako je kinesko gospodarstvo u II. kvartalu  poraslo za 6,9%, što je identičan pokazatelj onom iz I. kvartala. Time je iznova prebačen rast od 6,8%, kojeg su očekivali ekonomski analitičari – navodi američki poslovni medij.

Snažan izvoz, koji ukazuje na obnovljenu moć u svjetskoj ekonomiji, kao i čvrsta unutarnja potražnja pomogli su kompenzirati usporenost investicija. Rezultat toga je kineska mogućnost odgovora na godišnji pokazatelj rasta od 6,5% iako ostaje zabrinutost u odnosu na to koliko naglo gospodarstvo može usporiti u drugoj polovici godine.

Na kvartalnoj razini kineski BDP porastao je za 1,7% u odnosu na prva tri mjeseca ove godine kada je iznosio 1,3%, što ukazuje kako dinamika gospodarstva može biti bolja nego što pokazuju podaci na godišnjoj razini.

U lipnju je kineska industrijska proizvodnja rasla brzom dinamikom, što svjedoči o postojanoj stabilnosti drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Opseg industrijske proizvodnje s dodanom vrjednošću, kao približni pokazatelj gospodarskog rasta, u lipnju je porastao 7,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a  u svibnju je rast iznosio 6.5%. Time je rast premašio srednju prognozu  povećanja od 6,5% koju je prognoziralo 14 ekonomista koje je kontaktirao američki medij WSJ.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like