NATO: Turska mora izvijestiti o statusu sporazuma s Rusijom o kupnji PRO sustava S-400

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, komentirajući u utorak, u Bruxellessu, stanje u svezi turske vojne operacije „Maslinova grana“ u sirijskoj enkalvi Afrin, izjavio je kako NATO razumije tursku zabrinutost za svoju sigurnosti, i da ne postoji niti jedna članica tog saveza koja je toliko izložena terorističkim napadima.

Stoltenberg je kazao kako Ankara ima pravo reagirati na stanje u sferi sigurnosti i da je Turska prošli tjedan izvjestila NATO o tijeku svoje vojne operacije na sjevero-zapadu Sirije.

„Ja osobno održavam kontakte s turskim vodstvom, između ostalog i s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, po pitanjima povezanim sa stanjem u Siriji. Također očekujem da o tome Turska nastavi informirati svoje saveznike“, izjavio je glavni tajnik te vojno-političke organizacije. Također je dodao kako NATO podupire pregovore između Turske i SAD-a po pitanju Sirije.

Komentirajući sporazum Moskve i Ankare o kupnji ruskog PRO sustava S-400, Stoltenberg je izjavio, kako je „dostav detaljnih informacija o statusu tog posla – zadaća Turske“. Pri tom je pozdravio činjenicu turskog otpočimanja dijaloga s dvjema članicama NATO saveza – Francuskom i Italijom, o investicijama u izgradnju zajedničkog sustava PZO“,

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like