NATO podsjetio Tursku na posljedice kupovine ruskog sustava S-400

Medij Defense News objavio je 26. listopada, kako je šef Vojnog vijeća NATO saveza general Petr Pavel upozorio Tursku o mogućim posljedicama kupovine ruskih protuzračnih sustava S-400.

Planirana kupovina isključit će mogućnost integracije Ankare u združeni sustav PZO tog saveza, kazao je general Pavel.

„Načelo suvereniteta, naravno, djeluje pri kupnji vojne tehnike, ali države su suverene kako u odabiru svojih odluka, tako i u slučaju kada se susretnu s posljedicama takvog riješenja“, odgovorio je general NATO saveza na upit novinara o turskim planovima kupnje sustava S-400.

Osim toga, Pavel je izjavio kako će čak i kao odvojen sustav, ne integriran u zajednički, S-400 u Turskoj „izazivati teškoće za sredstva saveznika koja potencijalno mogu biti razmještena na teritoriju te države“.

Zato će, smatra general Pavel, „biti razumno“ da turske saveznice unutar NATO-a „provedu raspravu, iznoseći sva pitanja koja izazivaju zabrinutost“, prije konačne faze zaključenja posla između Ankare i Moskve.

Podsjećamo: turski predsjednik Erdogan je 12. rujna priopćio kako je Ankara s Moskvom potpisala sporazum o kupovini sustava S-400 i da je posao već pokrenut. Pomoćnik ruskog predsjednika za vojno-tehničku suradnju, Vladimir Kozhin, potvrdio je kako su dvije zemlje potpisale ugovor o isporuci S-400 Turskoj, koji se priprema za operacionalizaciju. Naknadno je zamjenik zapovjednika turskog MO, Ismail Demir, izjavio, kako će isporuke ruskih sustava S-400 početi tijekom iduće dvije godine.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like