Najnoviji statistički podatci o izraelskom stanovništvu

Izrael je 20. rujna proslavio novu, 5778. godinu po židovskom kalendaru. Uoči praznika, izraelski Središnji ured za statistiku objavio je nove podatke o stanovništvu te zemlje. Pritom treba napomenuti kako taj ured u konačan broj stanovnika ne ubraja arapske žitelje koji nastanjuju zone pod palestinskom samoupravom, međutim, ubraja izraelske građane koji žive u na Zapadnoj obali (Judeja i Samarija, po izrael. terminologiji), koja je, uz Gazu, dio te iste palestinske samouprave.

Prema najnovijim službenim podatcima, u Izraelu živi 8 743 000 stanovnika. Od tog broja, 6 523 000 (74,6%) su Židovi, a 1 824 000 (20,9%)  su osobe unutar tzv. arapskog sektora (u nj  su pribrojani kako arapi-muslimani, tako i arabo-jezični kršćani i Druzi. Prema pokazateljima za 2016.g., muslimani čine 83,8% od navedenog broja osoba koje se u Izraelu vode pod kategorijom „arapi“).

Pod kategorijom „ostali“ (ne izjašnjavaju se niti Židovima, niti pripadaju „arapskom sektoru“, registrirano je 396 tisuća osoba (4,5%).

U odnosu na prethodnu židovsku novu godinu, stanovništvo Izraela poraslo je za 156 tisuća ljudi, ili za 1,8%, što je sličan prirast u odnosu na pokazatelje u nekoliko posljednjih godina. Glavni čimbenik prirasta stanovništva je pozitivan natalitet. Tako se prošle godine u Izraelu rodilo 172 tisuće, a umrlo 43 tisuće osoba (kao uzrok prirodne smrti, 25,1% odnosi se na tumore). Prosječna životna dob kod žena iznosi 84,2 godine, a kod muškaraca 80,7 godina. Prosječna izraelska obitelj sastoji se od 3,31 člana.

Izrael također ima i pozitivnu migracijsku ravnotežu (odnos između imigranata koji dolaze u državu i emigranata koji odlaze u druge zemlje). U godinu dana ona je rezultirala povećanjem broja stanovnika za  27 tisuća. Od njih, 25 tisuća su novi repatrianti – Židovi i čalnovi njihovih obitelji doseljeni u državu temeljem Zakona o povratku. 57% repatrianata došlo je iz zemalja bivšeg SSSR-a (najvećim dijelom iz Rusije i Ukrajine), 17% iz Francuske, a 11% iz SAD-a.

Osim demografskih pokazatelja, Središnji ured za statistiku objavio je i čitav niz gospodarskih pokazatelja, a najzanimljiviji su slijedeći:





Prosječni prihod po jednoj obitelji za prošlu godinu iznosi 18.671 šekela (nešto više od 5,3 tisuće dolara) brutto (prije plaćanja poreza) ili nešto više od 4,4 tisuće dolara netto. 67% izraelskih obitelji živi u vlastitom stanu ili kući, a 39.9% njih plaća hipotetske kredite. U zemlji je registrirano 3,2 milijuna automobila, a 4,1 milijun osoba ima vozačku dozvolu.

Investicije izraelskih građana u inozemstvo iznose 26,1 milijardi dolara. Investicije stranih državljana u Izrael iznose 17,9 milijardi dolara.

Neovisno o visokom prosječnom životnom vijeku izraelsko stanovništvo je mlado. U sustavu predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja uključeno je 2,2 milijuna djece.





Visoko obrazovanje u Izraelu je prošle godine u tamošnjim sveučilištima stjecalo 268,6 tisuća studenata, a 15,5% njih bili su „arapi“ (u taj broj, kao što smo gore naveli, osim Arapa, uključeni su i kršćani i Druzi).

U spomenutom istraživanju izraelskog Središnjeg ureda za statistiku bilo je uključeno i pitanje, koliko su stanovnici zemlje zadovoljni svojim životom? Njih čak 88% su zadovoljni ili jako zadovoljni, ali njih 34% je pritom ipak reklo kako se muče zaraditi dovoljno da bi mogli pokriti mjesečne rashode.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like