Merkel: ugrožen svjetski poredak zbog slabljenja međunarodnih institucija i sporazuma

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog znakova slabljenja zajedničkih organizacija i sporazuma, usmjerenih na razvoj međunarodne zajednice.

„Međunarodni sporazumi i institucije slabe. To izaziva nesigurnost, jer naš zajednički svjetski poredak proizlazi iz pouka koje smo izvukli iz strašnih svjetskih ratova prošlog stoljeća“, kazala je kancelarka Merkel na konferenciji u Berlinu.

„Ljudi, koji su proživjeli Drugi svjetski rat, posljednju stvarnu globalnu katastrofu, umiru, i ne ostaje svijedoka (toga rata)“, kazala je Merkel. „Oni su na tom užasnom iskustvu naučili kako je važno ne sijati neprijateljstvo, već uspostavljati prijateljske odnose jedni s drugima“, izjavila je njemačka kancelarka.

Međutim, nove napredne tehnologije transformiraju globalnu ekonomiju, formirajući složenosti s kojima se države ne mogu nositi samostalno. Merkel je također upozorila na protekcionističke poteze koji pod ugrozu mogu staviti otvoreno tržište. Izrazila je žaljenje zbog nesposobnosti za sklapanje Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), pri čemu je  naglasila dosadašnju spremnost Europe za razgovor o trgovinskim odnosima sa SAD-om, ali i upozorila na konfrontacijske trendove. „Mi ćemo rado voditi pregovore, ali ne pod damaklovim mačem“, kazala je Merkel. Dodala je, kako se ipak nada da Europska unija neće morati usvajati mjere kao protuodgovore na trgovinski spor sa SAD-om.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump u ožujku je potpisao uredbu o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija u iznosu od 25% i 10%. Članice EU su od tih mjera izuzete do 1. lipnja, ali EU i dalje ustrajava na oslobađanju od uvođenja američkih carinskih tarifa.

Prošli tjedan Trumpova administracija počela je istragu, kako bi utvrdila, ugrožava li uvoz automobila i kamiona američku nacionalnu sigurnost. Njezini rezultati mogu biti temelj za uvođenje novih carina na uvoz automobila.





Sve navedene carinske mjere od strane SAD-a najviše ugrožavaju upravo njemačko gospodarstvo. Prema informacijama njemačke udruge automobilske industrije VDA, Sjedinjene su Države najveće izvozno tržšte za njemačke automobile luksuzne klase.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like