Medijska bomba iz Njemačke: Tko je u SAD-u pripremao eskalaciju ukrajinskog sukoba?

Poznati njemački medij der Spiegel objavio je bombastičan članak u kojemu je proanalizirao koje su osobe iz američkog establišmenta „podgrijavale“ tragični ukrajinski sukob („Philip Breedlove: Wie ein Netzwerk um den Nato-Militärchef den Ukrainekonflikt anheizte“.

Bivši zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove i „tajna mreža“ njegovih istomišljenika, aktivno su djelovali u raspirivanju ukrajinskog sukoba. Skandal je nastao nakon objavljivanja mailova (prethodno skinutih od strane hakera), na platformi DC Leaks koja se bavi razotkrivanjem „pikantnih“ materijala. Većina od 1096 skinutih mailova odnosi se na vrijeme nakon pripajanja Krima Rusiji, piše njemački medij.

Rusija je pomagala pobunjenike oružjem i instruktorima, i kada su 2015. g. u Bijelu kuću počeli pristizati prijedlzi za aktivni ulazak SAD-a u sukob, oni su prijetili izbijanjem rata između Istoka i Zapada. U to su vrijeme mnogi saveznici sa zabrinutošću promatrali izjave generala Breedlovea o navodnim masovnim pokretima ruske vojske, a on je svega nekoliko mjeseci ranije tvrdio kako je „SAD spreman u slučaju nužde „sukobiti se i pobijediti“ Rusiju u Europi, kaže Spiegel.

Zahvaljujući objavljenim materjalima iz mailova pojasnilo se „iz kakvih je sumnjivih izvora Breedlove dobivao informacije“, piše Spiegel i navodi kako je general preuveličavao širinu ruskog djelovanja na istoku Ukrajine kako bi Kijev opskrbio oružjem. Pritom su on i njegovi istomišljenici američkog predsjednika Obamu i njemačku kancelarku Merkel smatrali smetnjom njihovim namjerama.

Američki vojni stručnjak Philipp Karber (koji je Breedloveu dostavljao informacije), javno je kritizirao g. Obamu i gđu. Merkel, nazivajući njihove poteze „politički naivnim i kontraproduktivnim“. U mailovima se general Breedlove žali kako američki predsjednik u njima (generalu i njegovim ljudima, op. ZM.) vidi ugrozu i ne želi biti gurnut u rat. Glede toga general je pitao bivšeg državnog tajnika Colina Powella, kako se g. Obamu može nagovoriti za intenziviranje američke nazočnost u ukrajinskom sukobu tj. za isporučivanje oružja toj zemlji.

General se dopisivao i s bivšim zapovjednikom NATO-a u Europi Wesleyem Clarkom, predstavnicom State Departmenta za Euroaziju Victoriom Nuland, američkim veleposlanikom u Kijevu Jeffreyem Payetteom i, poglavito, s predsjednikom analitičkog centra Potomac Philippom Karberom, piše der Spiegel. Taj centar pomagao je istočnoeuropskim državama priptemati se za ulazak u NATO, a u taj čas njega je za pomoć zamolila vlada u Kijevu.





Breedlove, Clark, Payett i zamjenik državnog tajnika SAD-a za nadzor vojske i međunarodnu sigurnost Rose Gottemoeller , 16. veljače 2015. godine dobili su iz Varšave Karberovo izvješće o tome, da je moguće Ukrajini dostaviti oružje a da pritom SAD u to ne bude direktno uvučen. Pakistan je izrazio spremnost prodati (kao posrednik) 500 američkih protutenkovskih sustava TOW-2 i 8 tisuća protutenkovskih raketa. Isporučivanje je moglo započeti već tijekom sljedeća dva tjedna. Poljska je također izrazila spremnost sudjelovati u tom poslu i isporučiti Kijevu „dobro očuvane“ tenkove T-72 i haubice iz doba Istočnog bloka, koji sliče ukrajinskom naoružanju te njihova isporuka ne bi mogla biti odmah primjećena, piše der Spiegel. Međutim, i Poljaci i Pakistanci inzistirali su da se ti poslovi provedu uz tajnu suglasnost SAD-a. Štoviše, Varšava je bila spremna pomoći samo u slučaju dobivanja novog NATO-vog naoružanja u zamjenu za staro koje bi isporučila Kijevu.

U ožujku je Karber opet posjetio Varšavu kako bi se, kako sam piše generalu Breedloveu, tamo posavjetovao s vodećim osobama vladajuće stranke glede tajne opskrbe Ukrajine topničkim oruđem i streljivom. Međutim, na nezadovoljstvo Breedlovea, Clarka i Karbera ništa se nije dogovorilo, a krivci su brzo pronađeni: Karber se požalio na američko Vijeće za nacionalnu sigurnost koje je „kočilo proces“, a Clark je indirektno prozvao Bijelu kuću: „Naš se problem nalazi na višoj razini od State Departmenta.“

General Breedlove i njegovi suradnici, piše dalje njemački medij, već su davno obratili pozornost i na njemačku vladu: još u travnju 2014. g. Clark je pisao Victoriji Nuland i Breedloveu o polučenju informacija od strane bugarskog predsjednika, o tome, kako „postoje problemi s njemačkim stavovima“, poglavito od strane kancelarke i ministra vanjskih poslova koji se zalažu za mirno riješenje ukrajinskog sukoba.





Međutim, ni Clark ni Karber nisu odustali od svojih namjera za isporuke oružja Ukrajini, a kako bi naglasili njihovu nužnost, okrenuli su se najmračnijim scenarijima, piše der Spiegel. Clark je govorio kako će, u slučaju da Zapad ostavi Ukrajinu u nemoći, Kina smatrati kako ima pravo proširenja u Tihooceanskoj regiji. Predvidio je i vjerojatni raspad NATO saveza, od čega se može spasiti samo vojnom pomoći Ukrajini. Iz mailova se vidi kako je Karber upozoravao da je do kraja svijeta ostalo svega nekoliko tjedana. Početkom 2015. godine pisao je generalu Breedloveu kako se front nalazi „posvuda“ i kako će ruski agenti i njihove sluge nastojati destabilizirati Kijev i druge ukrajinske gradove posredstvom „terorističkih akcija, naručenih ubojstava, uhićenja ljudi“.

Spiegel navodi kako je upravo Clark pronašao generalu Breedloveu „sjajnog“ vojnog stručnjaka Karbera, kojeg su obojica smatrala cjenjenim informatorom jer je, po njihovom mišljenju, često bio na frontu i razgovarao s ukrajinskim zapovjednicima. Američki veleposlanik u Kijevu također se obraćao Karberu jer mu je nedostajalo informacija. Njemački medij piše kako su Karberova izvješča nalikovala na „ratnu prozu“, tipa: „Votka je tekla rijekama, žene su pjevale ukrajinsku nacionalnu himnu – svi su plakali.“ Potom novina analizira samog Karbera i navodi kako je on 1985. g. upozoravao da će SSSR napasti Zapad, pozivajući se na sovjetske dokumente koje je (ispostavilo se) netočno preveo. U vrijeme ukrajinske krize iznova je radio greške, predavši američkom senatoru snimku na kojoj su navodno prikazane ruske postrojbe u toj zemlji. Fotografije su bile objavljene ali je njihovom obradom vrlo brzo ustanovljeno kako potječu još iz doba gruzijsko-ruskog rata iz 2008. godine, navodi njemačka novina i dodaje kako su nejasni motivi zbog kojih se Breedlove, usprkos lošoj reputaciji Karbera, produžavao oslanjati upravo na njega.

„U Berlinu su Breedloveove prepiske proučili s velikim interesom“, navodi se dalje. Administracija kancelarke Merkel već je godinu dana ranije upozoravala o „opasnoj propagandi“ glavnog zapovjednika NATO-a za Europu, a sada se to mišljenje još više učvrstilo. Međutim, smjena Breedlovea nije smirila njemačku vladu, piše Spiegel, pojašnjavajući kako nakon predsjednika Obame, koji je sprječavao širenje vojnog sukoba, na vlast može doći Hillary Clinton, poznata kao pripadnica oštrog smjera u odnosima s Rusijom. Breedloveova istomišljenica V. Nuland također može polučiti važnu ulogu nakon izbora: njoj namjeravaju dati položaj američke državne tajnice, zaključuje njemački medij.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like