Mediji: Rusi planiraju protjerati 30 američkih diplomata

Moskva planira protjerati 30 američkih diplomata i zaplijeniti nekoliko objekata u američkom vlasništvu na teritoriju Rusije, piše u utorak, 11. srpnja, ruska novina „Izvestija“, pozivajući se na izvore u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova.

Medij navodi kako je te mjere potaknula odluka Washingtona da ruskom veleposlanstvu u SAD-u ne vrati nekretnine koje je američka vlada zaplijenila u prosincu 2016. godine. Taj je problem Rusija namjeravala riješiti tijekom susreta predsjednika Putina i Trumpa prošlog tjedna u Hamburgu, u vrijeme samita G20, ali on očito nije bio riješen jer SAD na sastanku nije dostavio bilo kakav plan za eventualni dogovor.

Ruski izvor tvrdi kako u takvim uvjetima Moskvi nije preostalo ništa drugo nego odgovoriti adekvatno – protjerati 30 američkih diplomata i uvesti odgovarajuće sankcije u odnosu na nekretnine koje oni koriste. Rusija to ne želi, navodi dalje neimenovani ruski izvor, ali je primorana dati odgovor na neprijateljske poteze Washingtona.

Postoji dogovor o susretu zamjenika američkog i ruskog ministra vanjskih poslova u Sankt Peterburgu. Ukoliko se i tamo ne postigne kompromis, Rusija će provesti u djelo opisane protumjere, prokomentirao je izvor iz ruskog MVP.

Podsjećamo, američka administracija pod vodstvom Baraka Obame je krajem prosinca 2016. godine, na samom isteku svog mandata, usvojila paket proturuskih sankcija zbog ruske „umješanosti u američke izbore“ i „pritiska na američke diplomate“ koji rade u Rusiji. Tim mjerama, između ostalog, SAD je zabranio pristup određenim stambenim kompleksima koje su kao vikendice koristili ruski diplomati iz veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u New Yorku i u vlasništvu su ruske diplomatske misije.

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like