Mediji: nova američka strategija o Siriji nije protiv ostanka Asada na mjestu predsjednika

The Daily Beast, pozivajući se na vlastite izvore u Bijeloj kući i Kongresu, objavio je informaciju, kako će nova strategija američke administracije po pitanju Sirije odbaciti tezu o nužnosti odlaska predsjednika Bashara Al-Asada s te dužnosti, a također se i suglasiti glede nazočnosti ruske vojne policije u toj arapskoj državi.

Washington će također poduprijeti osnivanje zona sigurnosti unutar čitavog sirijskog teritorija i intenzivnije surađivati s Moskvom po sirijskoj problematici u vojnom smislu, navodi The Daily Beast. Washington neće pokušavati uvoditi svoju vojsku na teritorij pod Asadovim nadzorom. Međutim, u zonama oslobođenim od strane oružanih snaga sirijske oporbe, vlast će ostati u njezinim rukama, kaže se dalje.

Glavni cilj novog političkog smjera SAD-a jest nanošenje totalnog poraza terorističke organizacije „Islamska država“. Ova strategija, koju će, kako se očekuje, predsjednik Donald Trump predstaviti ruskom čelniku Vladimiru Putinu danas u Hamburgu, razrađena je uz sudjelovanje američkog državnog tajnika Rexa Tillersona.

Dio teksta američkog medija odnosi se i na ranije objavljenu informaciju o nedavnom razgovoru Tillersona i glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa (što je objavila i Geopolitika.News), kada je državni tajnik izjavio kako je sudbina Bashara Asada u rukama Rusije. Tada je također kazano, da je Asad, uz pomoć Rusije i Irana, postao politički pobjednik u šestogodišnjem građanskom ratu.

Geopolitika.News doznaje kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer izjavio da nije upoznat s američkim planovima oko uspostava zona zabrane letova koje se navodno spominju u Tillersonovom planu, kao i to, da Moskva nije dobila nikakve odgovore od strane Washingtona na svoje upite po tom pitanju. Međutim, treba se prisjetiti kako je prigodom posjeta državnog tajnika Rexa Tillersona Moskvi u prvoj polovici travnja ove godine, između dvije strane dogovoreno osnivanje stručnih tijela za koordinaciju i pronalazak riješenja sirijskog sukoba, na razini dvaju ministarstava vanjskih poslova, nakon čega bi eventualne prijedloge i dogovore razmotrili osobno ministar Lavrov i državni tajnik Tillerson i s usvojenim stavovima izišli pred predsjednike dviju država. Zato je moguće kako će na današnjem sastanku Putin-Trump u Hamburgu dvojica čelnika već imati pripremljenu platformu za postizanje određenog, minimalnog  napretka po pitanju Sirije. Naravno, bilo kakav neplodni sastanak dvojice najmoćnijih političara svijeta bio bi veliki korak unatrag, signal i podloga za još veće produbljenje ne samo sirijske krize. Zato mnogi analitičari ipak očekuju postizanje minimalnog napretka, barem i u „kozmetičkom“ smislu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like