Mediji: Irački Kurdistan se povlači na svim frontovima

Bliskoistočni mediji danas analiziraju događaje vezano uz vojnu operaciju iračke vojske u regiji Kirkuk. Glavna nit njihovih komentara svodi se na tezu, prema kojoj se vlada Iračkog Kurdistana povlači na svim vojnim i političkim frontovima.

Panarapska novina  Asharq Al-Awsat, koja izlazi u Londonu, piše o dva razvidna primjera predaje Iračkog Kurdistana svojih pozicija u sukobu s vladom u Bagdadu. Radi se o povlačenju kurdskih oružanih postrojbi „pešmerga“ prema granicama autonomne regije Irački Kurdistan, na linije do 2014. godine i okupacije Mosula i drugih naselja u središnjim i sjevernim dijelovima zemlje od strane „Islamske države“.

A u srijedu, 18. listopada,  Visoka nezavisna izborna komisija Iračkog Kurdistana priopćila je, kako na neodređeni rok odgađa predsjedničke i parlamentarne izbore u regiji, koji su bili planirani za 1. studenog. Njima je vlada u Erbilu još uoči referenduma o o nezavisnosti, željela naknadno  ojačati i potvrditi očekivano plebiscitarno izjašnjavanje građana u korist nezavisnosti te autonomne regije. Odluka o odgodi izbora objašnjava se sadašnjom krizom u regiji Kirkuk i drugim spornim teritorijima, kao i nepostojanjem izbornih kandidata.

Podsjećamo: iračka vojska je 16. listopada ušla u središte grada Kirkuka, izbacivši od tamo sve kurdske vojne snage tzv. pešmerge. Jučer, 18.10., zapovjedništvo iračke vojske objavilo je priopćenje o završetku vojne operacije i uspostavi nadzora nad regijom Kirkuk i njoj gravitirajućim zonama u susjednim regijama Ninava i Diala, koje su nadzirale „pešmerge“. Akcija je trajala svega 48 sati, a počela je u noći s ponedjeljka na utorak.

Nešto ranije je irački premijer Haider al-Abadi izjavio, kako su kurdske nade za osnivanje nezavisne države „sada prošlost“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like