McMaster se u oproštajnom govoru obrušio na Rusiju

Nedavno od američkog predsjednika Donalda Trumpa smijenjeni savjetnik za nacionalnu sigurnost general Herbert McMaster, u svom se oproštajnom govoru obrušio na Rusiju i njezinog čelnika Vladimira Putina, a govor je objavljen na službenom sajtu Bijele kuće.

McMaster je izjavio kako je Rusija „iskoristila stare i nove oblike agresije“ za podrivanje temelja „međunarodnog mira i stabilnosti“, između ostalog i uz pomoć političkih i gospodarskih mjera, kao i hakerskih napada. Taktika Kremlja uključuje „prodor u društvene mreže, širenje propagande, iskorištavanje informacija kao oružja i druge oblike podrivačkih djelatnosti i špijunaže“. „Predugo su se pojedine zemlje okretale od tih ugroza. Rusija drsko i nepravedno odriče svoje aktivnosti, a mi je nismo bili u stanju primorati da plati dostatnu cijenu“, kazao je McMaster, pri tom pohvalivši Trumpovu administraciju za protjerivanje ruskih diplomata, što može zaštititi američke „demokratske institucije i procese“.

„Gospodin Putin vjerojatno smatra kako pobjeđuje na tom novom polju borbe. Moguće je kako on misli da su naše slobodne nacije previše slabe i neće odgovoriti na njegove provokacije. On griješi. Ruska agresija jača našu nepokolebljivost i odlučnost“, kazao je McMaster.

Međutim, tog istog dana kada je svoj govor održao general McMaster, američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi želio imati dobre odnose s Rusijom. Kazao je, ni manje ni više nego, da su s tim svi suglasni osim „glupih ljudi“.

Podsjećamo: Trump je 20. siječnja 2017.g. umjesto Michaela Flynna, smjenjenog nakon skandala oko skrivanja informacije o kontaktima s ruskim veleposlanikom u Rusiji Sergeyom Kisljakom, na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost imenovao generala Herberta McMastera. Krajem ožujka 2018.g. Trump je McMastera smijenio s dužnosti, a na njegovo mjesto imenovao Johna Boltona.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like