Mattis: SAD se ne namjerava miješati u građanski rat u Siriji

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako se Sjedinjene Države ne namjeravaju miješati u sirijski građanski rat.

Komentirajući zračni napad međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a na provladine snage na istoku Sirije, u kojem je poginulo 100-tinjak njihovih boraca, Mattis je odgovorio, kako se radilo o samoobrani i da se podrazumjeva kako SAD „ne sudjeluje u sirijskom građanskom ratu“.

Prema riječima šefa Pentagona, 7. veljače je oko 300 provladinih boraca napalo stožer „Sirijskih demokratskih snaga“ – SDF (sastavljenih pretežito od kurdskih boraca, op. GN.) u regiji Deir ez-Zour, istočno od rijeke Eufrat, međutim, povukli su se nakon što je koalicija uništila njihovo topništvo i dva tenka. „Ja smatram kako se oni sada nalaze zapadno od rijeke“, kazao je Mattis.

Američki vojni vrh je priopćio kako je koalicija održavala veze s Rusijom prije i u vrijeme tog napada, i upozorila rusku stranu na nazočnost snaga SDF-a (koje podupiru SAD) u zoni odvijanja tog incidenta. Mattis je kazao kako je Rusija upoznala američku stranu da u toj zoni nema ruskih vojnika.

Tim Kaine, član američkog Vijeća senata za međunarodne odnose, kritizirao je američke zračne napade: „Makar sam i zahvalan što nitko od američkih ili vojnika koalicije nije stradao tijekom tih napada, zabrinut sam da se Trumpova administracija namjerno miješa u još veći sukob, bez glasovanja u Kongresu ili konkretnih zadaća.“

Podsjećamo: u noć na 8. veljače u napadu koalicijskih snaga na čelu s SAD-om poginulo je stotinjak prosirijskih boraca iz još neutvrđene organizacije. U uzvratnom napadu je sudjelovalo oko 500 američkih i boraca kurdsko-arapskog saveza SDF, nakon što su provladini borci napali tamošnje naftno polje koje pod nadzorom drže kurdske snage. Prema ruskim izvorima, stožer SDF-a je od mjesta padanja granata provladinih snaga udaljen 5 kilometara i nikakve opasnosti po njega nije bilo. Međutim, iz svega ovog je vidljivo nešto drugo: veliki dio kurdskih snaga iz SDF-a prebacuje na bojišnice u enklavi Afrin, na sjevero-zapadu Sirije, zbog pokrenute turske vojne operacije protiv tamošnjih kurdskih postrojbi. Zbog toga na istoku Sirije, u regiji Deir ez-Zour, istočno od Eufrata, nastaje vakuum u koji nastoje ući sirijske provladine snage. To je i izazvalo oštar američki odgovor. Nije jasno o kojim se snagama radi, je su li to proiranske šijtske postrojbe ili lokalne arapske snage koje se protive kurdskoj vojnoj nazočnosti u njihovom području i s kojima po tom pitanju rade sirijski i ruski instruktori. Moskva definitivno na ovaj način provocira američku reakciju koja je nužna. Jer bilo da se radi o šijtskim ili lokalnim sunitskim borcima, ovakav razvoj stanja uistinu prijeti američkim uvlačenjem u sukob na istoku Sirije sličan onom kakav je bio u Iraku, a što Washington pod svaku cijenu želi izbjeći. Ali u slučaju američkog ne miješanja, prijeti mu da provladine snage zaposjednu gotovo čitav istok Sirije, a time i gotovo cijelu zemlju, ostavivši jedino njezin sjeverni dio u kurdskim rukama.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like