Matteo Salvini: EU pred raspadom – o njenoj sudbini se odlučuje tijekom godine

Novi snažni čovjek talijanske politike, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, u jučer objavljenom intervjuu njemačkog medija Spiegel izjavio je kako je budućnost Europske unije na stolu i da će se o njezinoj sudbini odlučivati tijekom godine dana.

„Tijekom godine postat će jasno hoće li se očuvati jedinstvena Europa“, kazao je Salvini i dodao, kako Italija više ne može primati migrante na svoj teritorij. „Mi ne možemo primiti niti jednog čovjeka. Naprotiv, mi bismo dio njih željeli poslati bilo kuda“, dodao je talijanski ministar unutarnjih poslova.

Obećao je upoznati Europsku komisiju s radnim planom za riješenje migracijskog problema. Njegove četiri glavne točke su: jačanje Europske agencije za nadzor granica Frontex, napredak u sporazumu sa sjevero-afričkim zemljama oko smanjenja „migracijskog pritiska“, osnivanje sustava za prijam migranata i ubrzanje procedure deportacije ilegalaca u matične zemlje.

Podsjećamo: prije dva tjedna Italija i Malta zatvorile su svoje luke za uplovljavanje broda Aquaris, koji je prevozio više od 600 migranata. Brod je na kraju primila Španjolska. Stanje povezano s tim brodom izazvalo je diplomatski skandal između Italije i Francuske, u kojem su Rim i Pariz izmijenili „teške riječi“, a francuski predsjednik Emmanuel Macron Italiju je optužio za „cinizam i neodgovornost“. Talijanska vlada je odgovorila kako ne želi prihvaćati „licemjerne poduke od država koje su se po temi migracija uvijek preferirale okrenutanje na drugu stranu“. Ubrzo se taj verbalni spor dviju velikih i susjednih europskih država i ponajvažnijih članica EU  primirio nakon sastanka talijanskog premijera Giuseppea Contea i francuskog predsjednika Macrona u Parizu, iako su pojedini talijanski politički krugovi, čak i iz vladajuće koalicije, tražili odgađanje tog sastanka dok se Francuska službeno ne ispriča Italiji za izrečene uvrede.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like