Marine Le Pen: Postat ću francuska predsjednica i normalizirati odnose s Rusijom

Zahuktava se francuska predizborna kampanja, a neizvjesnost oko pobjednika za čelni položaj u državi nikada nije bila veća. Prognoze su u tom smislu potpuno nezahvalne iako većina analitičara prednost daje eurocentriku Emmanuelu Macronu, kao nezavisnom kandidatu, i Marine Le Pen, vođi krajnje desne stranke „Nacionalni front“, koja je otvoreni euroskeptik. Kao lajt-motiv u kampanji se i dalje često provlače i francusko-ruski odnosi.

Tako je Marine Le Pen za britansku radio postaju LBC  izjavila, kako u Francuskoj ne postoji razlog za neprijateljske odnose s Rusijom. „Rusija ne predstavlja ugrozu za Francusku i zašto bih ja morala biti neprijateljski nastrojena prema Rusiji. Rusija može postati francuski trgovinski partner na razini SAD-a.“

Njezin predizborni program sastoji se od 114 prijedloga s kojima namjerava Francusku „postaviti u normalne okvire“. Ali najvažnije je državi vratiti „nacionalni suverenitet“. Traži se novi pogled u odnosima s Europskom unijom, a osobito s Rusijom koju smatra stvarnim partnerom – „povijesnim i strateškim“.

Treći predsjednički kandidat, onaj od Republikanske stranke – Francoise Fion, po temi Rusije se približio klasičnom EU stavu i reterirao od svojih prijašnjih  „proruskih“ stavova, očito pritisnut aferom s isplatama novca za njegovu suprugu, koja se već tjednima razvlači po tamošnjim medijima i poput sladoleda na suncu topi njegove šanse za izbornu pobjedu. Tako je Fion, 13. ožujka, izjavio, kako EU može Rusiji ukinuti sankcije „u zamjenu za promjenu pozicije“, u glavnom, po ukrajinskom pitanju. „S Rusijom treba razgovarati jer ne treba dozvoliti da se EU raspadne, da gospodin Trump izolira SAD, da nas Kina krade u gospodarskim odnosima, i uz to otvarati sukob s Rusijom“, kazao je Fion.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like