Kina smanjuje carine na uvoz automobila

Kina će smanjiti carine na uvoz osobnih automobila do 15% od 1. srpnja 2018. godine, priopćilo je kinesko Ministarstvo financija.

Sadašnja carina kreće se oko 25% i na snazi je već više od 10 godina. Carina na uvoz automobilskih dijelova snizit će se na najviše 6%.

Kina je prošle godine uvezla 1,22 milijuna automobila, ili oko 4,2% ukupne uvezene robe u tu zemlju, navodi Bloomberg.

Od ukupno 51 milijarde dolara koliko je iznosio kineski uvoz automobila 2017.g., na one uvezene iz Sjeverne Amerike odnosilo se oko 13,5 milijardi dolara (uključno i isporuke automobila proizvedenih na sjevernoameričkom kontinentu, a koji pripadaju američkim tvrtkama, poput njemačkog BMW-a).

Smanjenje carina, vjerojatno će biti na korist proizvođačima automobila luksuzne klase, ili tvrtkama koje nemaju proizvodne pogone u Kini, poput Tesle. Većina automobilskih koncerna proizvodi modele za široku potrošnju u Kini.

Ove mjere posljedica su sporazuma Kine i SAD-a o smanjenju napetosti u trgovinskim odnosima. Jučer smo izvijestili kako je američko Ministarstvo  financija objavilo obustavu uvođenja međusobnih carina između dviju država, primjetivši osjetni napredak u pregovorima. Steven Mnuchin, američki ministar financija, izjavio je kako se Kina obvezala sniziti carine „na mnoge robe“.





Kineski potpredsjednik vlade Liu He potvrdio je kako su dvije zemlje odustale od uvođenja međusobnih carina, kao i to, da se postigao dogovor oko usvajanja učinkovitih mjera za smanjenje američkog trgovinskog deficita kroz osjetno povećanje uvoza američkih roba i usluga u Kinu.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u travnju, na  svečanosti otvaranja Azijskog gospodarskog foruma u kineskom gradu Boau, obećao nastavak otvaranja kineskog gospodarstva i smanjenje carina na uvoz niza roba, uključno i automobila. Također je izjavio, kako će Kina povisiti limit za strano vlasništvo u automobilskom sektoru „čim je prije moguće“.

„U ovoj godini mi ćemo osjetno smanjiti carine na uvoz automobila i istodobno smanjiti uvozne tarife na pojedine druge robe“, kazao je kineski predsjednik Xi Jinping u travnju ove godine.





Podsjećamo i da je američki predsjednik Donald Trump ranije kritizirao Kinu u svojim tvitter objavama zbog potpore Pekinga carinama na uvoz automobila u iznosu od 25%, u usporedbi s američkim carinama koje se kreću oko 2,5%. Trump je takve odnose s Kinom nazvao ne slobodnom trgovinom, već „glupom trgovinom“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like