Kina priprema carine na uvoz energenata iz SAD-a!

Kineska vlada priprema mjere protiv američke administracije, između ostalog i uvođenje carina od 25% na uvoz energeneta iz SAD-a.

Kinesko Ministarstvo financija objavilo je spisak od 114 američkih roba, uključno sirovu naftu i dizelsko gorivo. Medij The Financial Times navodi, kako je ugroza od uvođenja carina na isporuke nafte, naftnih proizvoda i ugljena od strane Pekinga stvarna i da je „Kina u potpunosti spremna ostati bez američke nafte“.

Posljednjih godina količine uvezene američke nafte, plina i ugljena u Kinu osjetno su poprasle, a energetika je jedna od malobrojnih segmenata unutar bilateralne trgovine u kojoj SAD ostvaruje trgovinski suficit u odnosu na Kinu.

Prema informacijama Ureda za energetske informacije (EIA) pri američkom Ministarstvu energetike, u prva tri mjeseca ove godine, količina uvoza američke nafte od strane Kine u prosjeku je iznosila 358 tisuća barela dnevno.

U slučaju uvođenja carina u visini od 25% Kina može zamijeniti navedenu količinu na račun drugih izvoznika. Također, SAD može pronaći druge kupce, ali će u tom slučaju američkim izvoznicima biti potrebno novim kupcima predložiti dodatne popuste. Tako će gubitak kineskog tržišta, kao najvećeg svjetskog uvoznika energeneta, za SAD biti prilično osjetan.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like