Kina odgovorila: odobrene carine protiv SAD-a koje vode u “trgovinski rat”

Nije trebalo dugo čekati. Nakon što je danas iz SAD-a stigla vijest da je američki predsjednik Donald Trump odobrio 25%-tne carine na uvoz stotina kineskih roba (carine će se dotaknuti gotovo 10% ukupnog kineskog izvoza u SAD), Peking je odgovorio istom mjerom. Kina uvodi 25%-tne carine na uvoz 659 vrsta američkih roba, objavilo je večeras kinesko Ministarstvo financija. Ta se mjera temelji na zakonu „O vanjskoj trgovini NR Kine“ i drugim zakonskim aktima.

Količina roba na koje će se primjenjivati nove carine procjenjuje se na 50 milijardi dolara godišnje. Pri tom će se carine na 545 proizvoda u iznosu od cca 34 milijarde dolara početi primjenjivati od 6. srpnja, a za ostale imenovane robe datum primjene carina bit će objavljen naknadno. Osim toga, Kina je poništila trgovinske dogovore koje ima sa SAD-om.

Peking je pozvao sve zemlje na zajedničke napore u suprostavljanju američkim potezima koji su izišli iz mode i vode prema recesiji.

Podsjećamo kako je Trump jučer izjavio da će SAD uvesti nove carine protiv Kine ukoliko Peking odgovori na ove, već uvedene. A Peking je upravo odgovorio, što znači kako se dvije zemlje nalaze na najboljem putu za stvarni početak međusobnog „trgovinskog rata“ za koji nitko, pa niti Washington, ne može znati čime će u konačnici rezultirati. Zna se jedino da su rizici od njegovog pokretanja golemi, kako za njih same tako i čitavi svijet s obzirom na globalni značaj snažnih trgovinskih odnosa dviju najjačih gospodarstava svijeta.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like