Kina i Rusija ustrajavaju na svojim načinima rješavanja korejske krize

U ponedjeljak, 23. listopada, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kako Peking odobrava stav Moskve po pitanju rješavanja krize na Korejskom poluotoku.

U priopćenju glasnogovornika kineskog MVP-a navodi se slijedeće: „Mi odobravamo izjave (ruskog ministra vanjskih poslova) Lavrova, koji se zauzima za realne korake u rješavanju stanja na Korejskom poluotoku, jer takav stav odgovara težnjama međunarodne zajednice. To je u interesu svih država svijeta, a identične pozicije se pridržava i Kina. Stavovi Kine i Rusije po pitanju Korejskog poluotoka su kompatibilni – mi se neprestano zalažemo za dijalog i pregovore.“

S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova je 20. listopada pozvao međunarodnu zajednicu na potporu rusko-kineskoj agendi rješavanja korejske krize i pritom naglasio, kako sve strane uvučene u taj sukob moraju pokazati suzdržanost.

Podsjećamo: Moskva i Peking se zalažu za sveobuhvatno riješenje korejske krize, koja uključuje, osim denuklearizacije, i povlačenje američkih vojnih efektiva s Korejskog poluotoka. Glede sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i problema koje je on proizveo u međunarodnoj zajednici, ruski prijedlog riješenja polazi od tzv. dvojnog zamrzavanja: Sjeverna Koreja morala bi zamrznuti testiranja unutar svog raketnog i nuklearnog programa, a Sjedninjene Države i Južna Koreja bi morale zamrznuti izvođenje svojih zajedničkih vojnih vježbi. To bi, smatraju Moskva i Peking, bila nužna početna platforma  koja bi omogućila početak stvarnog političkog dijaloga o sveobuhvatnom riješenju korejske krize. Zanimljivo je kako je takav prijedlog, nedugo nakon objavljivanja podržalo i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, usprkos prethodnog odbacivanja od strane  Washingtona, koji ga smatra neprihvatljivim i manipulativnim i koji se neće ništa riješiti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like