Katar traži prijam u NATO savez

Nakon nedavne informacije kako je saudijski prijestolonasljednik i ministar obrane Muhammed bin-Salman Kataru zaprijetio vojnom intervencijom ukoliko kupi ruske protuzračne i proturaketne sustave S-400 (o čemu se u Moskvi vode pregovori, info: katarski velepolsanik u Ruskoj Federaciji), stigao je i katarski odgovor.

Ta je zemlja, ni manje ni više nego izrazila težnju za članstvom u NATO savezu. O tome je u intervjuu novini „Al-Talaya“, objavljenom u utorak, 5. lipnja, izvijestio katarski ministar  obrane Khalid bin Mohammad Al Attiyah.

„Kao prvo, Katar već održava stvarnu suradnju s NATO-om, koja se iz dana u dan razvija, i ta suradnja može dovesti do toga, da u Kataru bude razmještena postrojba NATO-a ili jedno od njegovih specijaliziranih središta“, kazao je katarski ministar i dodao, kako je „Katar veliki saveznik NATO-a izvan njegovog prostora“. „Što se tiče ambicija, planirano članstvo je u slučaju da se partnerski odnosi s NATO-om nastave razvijati“, naglasio je ministar  Khalid bin Mohammad Al Attiyah.

Osim toga, ministar je priopćio kako „NATO iskreno cijeni doprinos Katara u borbi s terorizmom i borbi s njegovim financiranjem, kao i da visoko cijeni pozitivnu ulogu emirata u potpori sigurnosti i stabilnosti regije“.

Doha „na službenoj razini održava kontakte s NATO-om, kao i Europskom unijom kroz Europsku obrambenu agenciju“. Primjerom dobre suradnje ministar je označio s Velikom Britanijom zajednički osnovanu eskadrilu europskih višenamjenskih zrakoplova „Typhoon“, koja će na bojevo dežurstvo stupiti već 2021. godine. Njezina zadaća bit će osiguranje zračnog prostora obiju zemalja, a zapovjedništvo nad njom će se mijenjati periodično.

S. Arabija Kataru prijeti ratom u slučaju kupnje ruskog sustava S-400





 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like