(Karta) Kurdi se povlače sa svih položaja u Afrinu: prijeti pad Džinderesa

Turska vojska i njoj odane različite islamističke postrojbe u sirijskoj sjeverozapadnoj enklavi Afrin, velikom većinom naseljenoj kurdskim stanovništvom, 2. ožujka su napredovale po svim glavnim smjerovima ukupne linije bojišnice. Najveće vojne rezultate te su snage ostvarile na zapadnom dijelu bojišta.

Ovdje treba naglasiti kako je sudbina grada Radžu zapravo bila riješena još u petak, kada su islamisti iz „Slobodne sirijske vojske“ – FSA (pretežito sastavljena od boraca iz male zajednice sirijskih Turkmena), uz potporu turskih specijalaca uspjeli osvojiti selo Hadž Halil u neposrednoj blizini spomenutog grada, čime je taj grad bio gotovo u potpunosti okružen i po njemu se vršila stalna topnička paljba s okolnih uzvisina. Već tog istog dana, 2. ožujka, Radžu je pao.

3. i 4. ožujka proturske snage proširile su zonu nadzora istočnije od Radžua, na naselja Kuran, Halil-Koy, Dymula, Kirk Fokani i gradić Behdinan, kao i na niz drugih sela. Proturske snage nastavile su prodor i prema jugu i zauzele veliko selo Sheik al-Hadid (ključnu poveznicu s regijom Idlib), čime su izbile na dominantnu uzvisinu i počele napade na okolna sela.

Po Kurde stanje se pogoršalo i na još južnijem dijelu bojišnice, u zoni grada Džinderesa. Tamo su postrojbe FSA zauzele sela Ramadia i Chemlik istočno od grada, a trenutačno se nalaze svega 200-tinjak metara od ključne prometnice Džinderes-Afrin. Ukoliko je uspiju presjeći, stanje po kurdske snage u gradu postat će kritično jer se grad ionako praktički cjelodnevno nalazi pod vatrom.

Osim uspjeha na zapadu i jugo-zapadu enklave Afrin, islamisti su uspjeli i vratiti nedavno izgubljene položaje na sjevernom dijelu bojišnice, a istodobno je proširena zona nadzora zapadno od grada Aazaz i zauzeta zona Bafiun.

Izvor karte: South Front





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like