‘Kaos u međunarodnim odnosima’: Arapske monarhije ‘duboko zabrinute’ zakonom američkog Kongresa

Arapske države Perzijskog zaljeva izrazile su zabrinutost glede usvojenog zakona od strane američkog Kongresa, koji žrtvama terorističkih napada 11. rujna 2001. godine omogućuje podizanje tužbi protiv Saudijske Arabije za „sponzoriranje terorizma“. Vijeće za suradnju arapskih država Perzijskog zaljeva (u koje ulazi šest zemalja), izjavilo je, kako zakon „proturječi temeljima i načelima odnosa između država, poglavito načelu imuniteta suverene države“. Glavni tajnik Vijeća Abdullatif al-Zayani, izrazio je „duboku zabrinutost“ usvajanjem zakona od strane Predstavničkog doma.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je prijedlog zakona prošlog petka, neovisno o prethodnom upozorenju Bijele kuće kako će na njega uložiti veto (napominjemo: da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati američki predsjednik). Senat Kongresa je još u svibnju usvojio akt o „Pravu na suđenje protiv sponzora terorizma“.

Američka administracija protivi se tom zakonu, smatrajući, kako on može pokvariti odnose SAD-a i Saudijske Arabije i da može podvrgnuti riziku sudbenog progona građane koji žive u inozemstvu, kao i postati presedan za potraživanja u odnosima SAD-a s drugim državama. Inače, veto Bijele kuće se može zaobići ukoliko zakon izglasa najmanje dvije trećine zastupnika u Senatu i Zastupničkom domu.

Petnaest od devetnaest terorista, koji su sudjelovali u otmici zrakoplova 11. rujna 2001. godine, bili su državljani Saudijske Arabije. Međutim, Rijad odbacuje krivicu po optužbama, da je vlada na bilo koji način sudjelovala u tim terorističkim napadima ili da podupire organizacije povezane s terorizmom.

Glasovanje po tom prijedlogu zakona u Predstavničkom domu održano je dva mjeseca nakon što je Kongres objavio 28 tajnih stranica istražne komisije, o mogućem ućešću Saudijske Arabije u terorističkim napadima 11. rujna.

Reakcije UAE i Katara





UAE i Katar pozvale su američku administraciju na ne odobravanje usvojenog zakona od strane Kongresa. Informativna agencija Emirata WAM, priopćila je, kako je ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zaid al-Nahayan izjavio, da bi stupanje na snagu tog zakona imalo ozbiljne posljedice. On smatra, kako bi se to negativno odrazilo ne samo na SAD već i na ostale države i da može doći do kaosa u međunarodnim odnosima. Vlada UAE izražava nadu, kako Washington to neće dozvoliti.

Šef katarske diplomacije Ahmed al-Rumeili je izjavio, kako usvajanje ovog zakona može postati opasni presedan na međunarodnoj areni. Ta odluka američkog Kongresa proturječi međunarodnom pravu, poglavito suverenom pravu zemalja, koje predstavlja kamen temeljac u odnosima između država, navodi katarski ministar.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like