Kanada se priprema za krah sporazuma NAFTA

Kanadska vlada uvjerena je kako će američki predsjednik Donald Trump uskoro objaviti vijest o izlasku SAD-a iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini – NAFTA, priopćio je Reuters pozivajući se na više neimenovanih izvora u kanadskoj vladi.

Kako se očekuje, Trump će o tome dati izjavu u vrijeme šestog – posljednjeg kruga pregovora o NAFTA-i, koji će se između SAD-a, Kanade i Meksika održati od 23.-28. siječnja u Montrealu, na temu modernizacije ili promjene uvjeta sporazuma.

Trump je u više navrata govorio kako će Sjedinjene Države istupiti iz NAFTA-e, ukoliko se Kanada i Meksiko ne usuglase o potrebi da se sporazum od 1994.g. učini „poštenijim“ (vidi link):

Trump najavio ukidanje NAFTA-e prije kraja pregovora

Izvori iz kanadske vlade su izjavili kako Trump takvu izjavu može dati uoči pregovora, s ciljem dobivanja ustupaka od strane Kanade i Meksika.





Vijesti o kanadskom očekivanju završetka važenja sporazuma NAFTA dovele su do slabljenja kanadskog dolara i meksičkog pesosa u odnosu na američki dolar.

Tema završetka važenja NAFTA-e već se duže vrijeme aktivno razmatra unutar kanadskog bankarskog sektora. Tako je i prije dva dana, izvršni direktor Royal Bank of Canada, Dave McKay, na forumu  Canadian Bank CEO Conference, izjavio, kako sporazum o NAFTA-i uskoro može prestati postojati.

Rio Tinto: opasna neizvjesnost oko NAFTA-e





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like