James Mattis: SAD može naoružavati Kurde i nakon oslobođenja Rakke

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je tijekom svgog boravka u Njemačkoj, kako ne isključuje američki nastavak isporuka oružja arapsko-kurdskoj koaliciji „Sirijske demokratske snage“ i nakon oslobađanja grada Rakke od snaga „Islamske države“, objavio je Reuters.

Nedavno su turske vlasti objavile kako su od američke strane dobili jamstva da će se isporučeno američko oružje SDF-u oduzeti nakon završetka operacije oslobađanja Rakke.

Jučer je predsjednik Erdogan optužio NATO savez i SAD zbog naoružavanja kurdskih terorista, kazavši, kako oni ne trebaju misliti da mogu obmanuti Ankaru izjavama prema kojima će Pentagon SDF-u oduzeti oružje nakon oslobađanja Rakke i spremiti ga u skladišta.

Turska smatra YPG (snage sirijskih Kurda koje se bore unutar SDF-a) „produženom rukom“ zabranjene Radničke stranke Kurdistana.

Na upit novinara o negativnim reakcijama Turske, kao američkog i NATO saveznika, glede američkog naoružavanja sirijskih Kurda, šef Pentagona James Mattis je diplomatski odgovorio kako SAD „čini što je u njegovoj moći“, naglasivši kako su Kurdi bilo dobro naoružani i prije američkih isporuka oružja. Također je ukazao na nastavak borbe protiv „Islamske države“ i nakon oslobođenja Rakke.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like