Jača izraelska diplomatska aktivnost uoči samita Trump-Putin

Kako se približava datum održavanja američko-ruskog samita na vrhu u Helsinkiju (16. srpnja) tako raste interes ali i zabrinutost pojedinih zemalja zbog mogućih razultata i eventualnih dogovora predsjednika Putina i Trumpa oko pojedinih gorućih svjetskih problema bez učitavanja i njihovih nacionalnih interesa. Međutim, čini se kako Izrael po tom pitanju ništa ne želi prepustiti slučaju. Štoviše, spreman je i preuzeti inicijativu. Tako je The Jerusalem Post danas izvjestio kako premijer Benjamin Netanjahu putuje u radni posjet Moskvi, svega nekoliko dana uoči samita u Helsinkiju. Izraelsko veleposlanstvo u Rusiji sinoć je objavilo i točan datum njegovog dolaska – 11. srpnja. Netanjahu namjerava s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom razmotriti praktički sva bliskoistočna pitanja o kojima će razgovarati američki i ruski čelnici.

Posljednji put Netanjahu je u Rusiji boravio 9. svibnja, kada je ključna tema njegovog razgovora s Putinom bila stanje u Siriji i izraelska zabrinutost povećanjem iranske vojne aktivnosti u toj zemlji. Posljednjih tjedana aktualna je ofanziva sirijske vojske, kojoj pomažu ruske zračne snage, na islamističke postrojbe u jugo-zapadnim dijelovima Sirije, u blizini granice s Izraelom i Jordanom. Damask pri tom želi uspostaviti nadzor nad tim dijelom svoje državne granice, a Tel Aviv je prethodno dao suglasnost za tu vojnu operaciju uz uvjet povlačenja proiranskih šijtskih postrojbi u dubinu sirijskog teritorija.

Izraelsko Ministarstvo obrane u nedjelju je priopćilo kako je ministar obrane Avigdor Lieberman 1. srpnja tekefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergeyom Shoygu o stanju na jugu Sirije. Dvojica ministara razgovarali su i o nastojanjima Irana za „učvršćenjem na sirijskom teritoriju“, izvjestilo je izraelsko Ministarstvo i naglasilo, kako je Lieberman ponovio da je cilj Izraela „povlačenje iranskih snaga i (libanonskog) pokreta „Hezbollah“ iz Sirije“.

Podsjećamo: u nedjelju je premijer Benjamin Netanjahu na sjednici izraelske vlade izjavio kako se u svezi stanja u Siriji nalazi u stalnom kontaktu s Kremljom i Bijelom kućom. „Ministar obrane i zapovjednik Glavnog stožera održavaju iste takve kontakte sa svojim kolegama, kako u SAD-u tako i u Rusiji“, priopćeno je iz premijerova ureda.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like