„JABHAT AL-NUSRA“ UPRAVO SE ODREKLA „AL-QAIDE“ I PROMIJENILA IME!

Ruska vojska i službeni Damask počeli su veliku operaciju za spas civilnog pučanstva Aleppa u kojem je zavladalo teško humanitarno stanje nakon uspostavljenog čvrstog obruča oko grada od strane vladinih snaga. Operacija je humanitarnog karaktera i sastoji se od otvaranja triju koridora za izlazak iz grada.

O početku operacije je 28. srpnja izvjestio ruski ministar obrane Sergey Shoygu, naglasivši kako će grad moći napustiti civili ali i borci koji žele položiti oružje. U tu svrhu osigurat će se dva koridora u kojima će se nalaziti i punktovi za okrijepu i pružanje medicinske pomoći. Još jedan koridor otvorit će se prema cesti Castello kojim će grad moći napustiti borci s oružjem. Ruski ministar je izjavio kako su se na taj korak odlučili s ciljem osiguranja sigurnosti stanovnika grada, pričemu je naglasio kako SAD još uvjek nije dostavio informacije o razdvajanju „Jabhat al-Nusre“ od Slobodne sirijske vojske. Osim toga, najavio je i dostavu humanitarne pomoći i medikamenata zračnim putom.

Guverner Aleppa Mohammad Marwan Elbi izjavio je kako su tri humanitarna koridora već otvorena.

G. Shoygu je također pozvao sirijsku vladu na jamčenje amnestije i pomilovanja prema borcima koji polože svoje oružje. Glede toga predsjednik Asad je izdao naredbu o amnestiji svih boraca koji se predaju tijekom sljedeća tri mjeseca u čitavoj Siriji.

Sirijska vlada počela je u Alepu zrakoplovima rasprostranjivati letke u kojima se navedene instrukcije koje se odnose na siguran izlazak iz grada, a bacane su i karte s razmještajem koridora. Dio boraca koji su u okruženju vladinih snaga već je najavio predaju.

Ruski ministar obrane pozvao je i međunarodne humanitarne organizacije na priključenje ovoj akciji, a za sada se odazvala organizacija „Lječnici bez granica“ kroz svoje moskovsko predstavništvo, te zatražila precizne informacije. Odluku o pokretanju humanitarne akcije pozitivno je ocijenilo i Međunarodno vijeće Crvenog križa, upozorivši pritom kako humanitarni koridori moraju biti dobro isplanirani i dogovoreni između sviju strana.





Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitriy Peskov izjavio je kako je operacija pokrenuta na inicijativu predsjednika Putina i da se ta tema široko razmatrala kako sa sirijskim vlastima, tako i s SAD-om, a zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov je izjavio kako Moskva ne isključuje kako u bliže vrijeme može stupiti u kontakt s turskom vladom glede razmatranja humanitarnog stanja u Aleppu.

Inače, tijekom današnjeg dana sirijska vojska zauzela je još jedan kvart Aleppa, Banyzeid, poznat kao veliko islamističko uporište. Većina terorista se razbježala, a ostali su likvidirani, prenose ruski mediji pozivajući se na izvore sirijskih ustanika koji se bore na strani vlade u Damasku. U drugim kvartovima grada koji su pod nadzorom islamista, teroristi su zabranili civilima napuštanje svojih domova iako se nalaze u zoni bojevih djelovanja.

Danas ranije sirijska vojska oslobodila je od islamista i palestinski izbjeglički logor Handarat sjeverno od Aleppa (info: libanonska TV „Al-Mayadin“). Njegovo oslobođenje znači i kraj nazočnosti islamista u sjevernoj zoni Aleppa, a daljnje borbe prebacit će se u pogranične zone s Turskom.





I upravo prije nekoliko minuta pristigla vijest: Teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“ javno je objavila svoj raskid s „Al-Qaidom“. Do danas se ona službeno smatrala sirijskim ogrankom te terorističke organizacije. Od sada se „Al-Nusra“ naziva „ Jabhat Fatah ash-Sham“ (info: agencije Reuters i France Presse, s pozivom na čelnika te organizacije Abu Mohammeda al-Džulanija). Takva odluka dobre poznavatelje stanja na terenu ne iznenađuje. Ona je rezultat pritisaka Ankare koja je upravo proteklih dana tražila da se „Al- Nusra“ javno odrekne „Al-Qaide“ i tako se očuva od istrebljenja i ponovo pokuša zadobiti milost SAD-a koji je i „Al-Nusri“ nedavno najavio rat kroz pregovore s ruskom stranom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like