Izraelski ministar priznao tajne pregovore sa Saudijskom Arabijom

Za dobro upućene svjetske analitičare višegodišnja tajna suradnja Tel Aviva i Rijada i nije posebna nepoznanica. Za njih nije nepoznanica niti povezanost dviju država po pitanju „Islamske države“, kako njezinog nastanka tako i njezine uloge u rastakanju „neposlušnih“ arapskih zemalja. Ta se suradnja krije od javnosti isključivo zbog negativne percepcije i mogućih neželjenih reakcija ne samo od strane običnih građana dviju zemalja, već i ukupnog arapskog i islamskog svijeta koje je i dalje vrlo osjetljivo u odnosu na postupke izraelskih vlasti prema palestinskom pitanju. Tako je barem bilo do danas.

Naime, izraelska vlada priznala je činjenicu o tajnim konzultacijama koje Izrael provodi sa Saudijskom Arabijom (podsjećamo, dvije države nemaju uspostavljene diplomatske odnose – konkretno, Rijad ne priznaje izraelsku državu upravo zbog pitanja Palestine), veći dio kojih se odnosi na zajedničko suprostavljenje ugrozi sa strane Irana. Činjenicu o suradnji dviju zemalja potvrdio je sinoć izraelski ministar energetike Yuval Steinitz, izvjestio je Reuters. Radi se o prvom priznanju o suradnji dviju zemalja izrečenog od strane visko-pozicionirane službene osobe, člana izraelske vlade.

Steinitz je izjavio slijedeće: „Mi uistinu imamo veze koje su djelomično skrivene, s mnogim muslimanskim i arapskim zemljama… Kada se veze razvijaju, bilo sa Saudijskom Arabijom ili drugim muslimanskim i arapskim zemljama, mi držimo jedan njihov dio u tajnosti.“

Službene reakcije predstavnika Izraela i Saudijske Arabije na ove Steinitzove riječi još uvjek nema.

Ranije, 16. studenog, zapovjednik izraelskih oružanih snaga, general Gazi Eizenkot, dao je intervju saudijskom portalu Elaph, gdje je ukazao na zajedničku ugrozu po obje zemlje – Iran. Tada je pozvao Saudijsku Arabiju i druge zainteresirane zemlje regije na zajedničko suprostavljanje širenju „agresivnog iranskog utjecaja“ u bliskoistočnoj regiji. Pri tom je izraelski general naglasio spremnost Tel Aviva na razmjenu obavještajnih podataka za neutralizaciju ugroza sa strane Teherana.

U posljednje vrijeme Izrael i Saudijska Arabija demonstriraju uzajamnu spremnost prema međusobnom zbližavanju na platformi protu-iranskih poteza. Za sada ta dva snažna iranska suparnika nisu izišli iz okvira međuvladinih kontakata, ustrajavajući na liniji osiguranja tajnih konzultacija. Međutim, puno toga ukazuje na spremnost Rijada i Tel Aviva i na smjelije odluke, do razine posjeta službenih osoba i uspostave diplomatskih odnosa. Osim toga, posljednjih dana Rijad se sprema na obnovu tzv. islamske protuterorističke koalicije, a Washington, s druge strane, ponovo reanimira ranija nastojanja za uspostavu svojevrsnog „arapskog NATO saveza“. Za takav ambiciozni cilj nužna pretpostavka je upravo izraelsko-saudijska suradnja i, naravno, međusobno diplomatsko priznanje.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like