Izrael razbio terorističku mrežu koja radi za Iran

Izraelska protuobavještajna služba Shabak (poznata i kao Shin Bet) razotkrila je „terorističku mrežu“ koja je radila za iransku obavještajnu službu. Prema riječima premijera Benjamina Netanjahua, ta je organizacija bila bazirana na Zapadnoj obali rijeke Jordana.

Izraelski premijer pri tom je kazao, kako ovo nije prvi put da iranski obavještajci na različite načine i na razna mjesta žele izvršiti napad na Izrael.

„Molim vas obratiti pozornost na to, da Iran vodi terorističku aktivnost protiv Izraela, ne samo pomažući terorističke pokrete, poput Hamasa, Hezbollaha i „Islamskog džihada“, već i želeći organizirati terorističke akcije na teritoriju Izraela“, naglasio je Netanjahu.

Prema izvješću sigurnosnih službi, kojima raspolaže izraelski medij Haaretz, uhićeno je troje Palestinaca, a njihov vođa je 29-ogodišnji student i informatički inžinjer Mohammed Maharmeh iz Hebrona. Shabak je objavio, kako je Maharmeha 2015.g. vrbovala iranska obavještajna služba posredstvom njegovog rođaka u Južnoj Africi. Njegov zadatak bio je priprema teroristričkog napada. Maharmeh je za vrbovanje dvojice Palestinaca od Iranaca dobio 8 tisuća dolara.

Prema navodima izraelske sigurnosne službe, iranski obavještajci „iskorištavali su Južnoafričku Republiku kao bazu za traženje, vrbovanje i pripremu agenata za poslove na Zapadnoj obali i u Izraelu“.

Iz svega ovog je vidljivo kako je tajming razbijanja iranske obavještajne ćelije (koja je, nedvojbeno, već puno ranije identificirana i konstantno praćena, vrlo profesionalno odabran od strane izraelskih protuobavještajaca. Naime, u Iranu već tjedan dana traju veliki protuvladini prosvjedi za koje službeni Teheran optužuje vanjske obavještajne službe, između ostalih i onu izraelsku. Na ovaj način Tel Aviv želi na praktičan način “otupiti oštricu” iranskih optužbi i “iznivelirati” stanje glede obavještajnih aktivnosti dviju država jedne protiv druge.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like