Istraživanje snaga vojski 133-ju država: 1. SAD, 2. Rusija, 3. Kina

Međunarodna tvrtka Global Firepower objavila je najnoviju rejting listu o snazi vojski 133 zemalja svijeta.

Prvo mjesto i dalje zauzimaju oružane snage Sjedinjenih Američkih Država, na drugom mjestu je vojska Ruske Federacije, a na trećem Kineska narodno-oslobodilačka vojska. Time se vodeća trojka i njihov redosljed nije promijenio u odnosu na prethodnu godinu.

Sjedninjene Države, u odnosu na druge zemlje, izdvajaju  daleko najviše sredstava na godišnjoj razini u razvoj obrambenog sektora; Rusija ima najsnažniju kopnenu vojsku, vodeću po količini tenkova, dok Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu.

Među 10 država s najsnažnijim oružanim snagama, ulaze još: Indija, Francuska, Velika Britanija, Japan, Turska, Njemačka i Egipat. U izvješću Global Firepowera ukupno su obrađene 133 vojske svijeta.

Pri ocjenjivanju vodilo se računa o više od 50 čimbenika. Redosljed vojski obuhvaćenih u istraživanju ne ovisi toliko o ukupnoj količini vojne tehnike, koliko o uravnoteženosti vojne snage i različitih tipova naoružanja. Pritom stručnjaci  nisu uzimali u obzir atomsko naoružanje. Međutim, „nuklearne države“ dobile su dodatne bodove.

Ključni čimbenik u donošenju ocijene je brojnost radne snage, pa zato države s velikim brojem stanovnika, u pravilu, postižu veći rejting.





U obzir se također uzima i geografski smještaj zemalja, „logistička elastičnost“ i količina prirodnih resursa.

Države koje nemaju izlaz na more, nisu „kažnjavane“ zbog nepostojanja flote, a s druge strane, pomorske zemlje su gubile bodove zbog nepostojanja različitih tipova naoružanja unutar svojih pomorskih flota.

Osim toga, države čalnice NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti korištenja sredstava iz zajedničkih resursa Saveza.





Politički sustavi država i karakter vojnih zapovjedništava nisu uzimani u obzir.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like