Islamska država ostaje bez ‘prijestolnice’: SIRIJSKI KURDI POČELI NAPAD ZA OSLOBOĐENJE RAKKE

Geopolitika.news je u jučerašnjoj analizi tjednih događaja na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi objavila i vijest o tajnoj posjeti zapovjednika američkog CENTCOM-a (Središnjeg zapovjedništva OS SAD-a) generala Josepha Votela sjevernim dijelovima Sirije 21. svibnja, kojom je prigodom s predstavnicima  kurdskih postrojbi dogovarao pripremu napada na Rakku – sirijsku „prijestolnicu“ „Islamske države“.

Večeras je prispjela vijest koja je te navode u potpunosti i potvrdlila. Naime, 24. svibnja združene snage oružane oporbe pod nazivom „Sirijske demokratske snage“ (čine ih u velikoj mjeri, po nekim procjenama i više od 80 posto, kurdske postrojbe i njima pridružene snage lokalnih Arapa i Asirijaca), objavile su vijest  o početku vojnog oslobađanja sirijskog grada Rakke na sjevero-istoku zemlje, poznate još i kao „prijestolnica“ „Islamske države“.

„Mi javljamo o početku operacije oslobađanja Rakke uz sudjelovanje brigade za oslobođenje Rakke i uz potporu zrakoplovstva međunarodne koalicije (pod vodstvom SAD-a, op.a.). Počinjemo tu operaciju zato, da bismo konačno prekinuli napade kojima je izložen naš narod u Al-Jaziri, Tel-Abadu, Kobaniju i osigurali sigurnost svom narodu. Pozivamo sve na pružanje potpore toj operaciji“, izjavio je za rusku agenciju Sputnik zapovjednik tamošnjih kurdskih snaga Rojdi Felat.

Pentagon je odbio službeno potvrditi početak akcije zbog „zaštite naših snaga i operativne sigurnosti“, izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane.

Prema najnovijim saznanjima teroristi iz „Islamske države“ nisu u mogućnosti pružiti značajniji otpor kurdskim postrojbama u predgrađima Rakke, izjavio je član kurdskog Vijeća za obranu u regiji Haseke smještene na krajnjem sjevero-istoku Sirije Naser Haj Mansur. On kaže, kako je prvi postavljeni cilj postrojbi demokratskih snaga čišćenje sjevernih predgrađa Rakke, gdje su se teroristi učvrstili. Sljedeća faza je potpuno okruženje grada i napad na sam grad. Izjavio je i to, kako se linija bojišnice proteže na desetke kilometara, pri čemu je odbio navesti broj vojnika koji sudjeluju u operaciji, pozvavši se na vojnu tajnu. Ipak je dodao kako se radi o desetcima tisuća  i da ih je „dovoljno za zauzeće i čišćenje grada od terorista“.

Napominjemo kako je već nedugo nakon ruskog vojnog angažiranja u Siriji krajem rujna prošle godine, glavnina političkog i vojnog vodstva „Islamske države“ skupa sa članovima svojih obitelji napustila Raku – netko u irački grad Mosul, a netko u Libiju. Također, prema procjenama većine vojnih analitičara, u samoj Rakki se više ne nalaze značajnije vojne snage te organizacije pa je za vjerovati kako će operacija oslobađanja toga grada završiti brzo i uspješno. Oslobađanje Rakke puno je značajnije zbog polučenja psihološkog efekta na same Sirijce ali jednako tako i s pozicija propagande, u smislu prve velike vojne pobjede snaga pod neposrednom američkom potporom (SAD je i idejni i operativni tvorac „Sirijskih demokratskih snaga“ pod kurdskim vodstvom) na sirijskom tlu, a što je Obaminoj administraciji nasušno treba, poglavito u ozračju predizborne kampanje za budućeg čelnika Bijele kuće.





Nedavni tajni sastanak spomenutog američkog genarala s kurdskim vojnim zapovjednicima na sjevero-istoku Sirije izazvao je nervozu turskog političkog vodstva, koje već dugo vremena traži američko distanciranje od sirijskih Kurda zbog straha od njihovog povezivanja s turskim Kurdima, odnosno tamošnjom Radničkom strankom Kurdistana

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like