Iranski oštar prosvjed zbog neprimjernih riječi Rexa Tillersona

U utorak, 20. lipnja, iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u svoje prostore švicarskog povjerenika za iransko-američke odnose (te dvije države nemaju diplomatske odnose, a interese Washingtona u Teheranu predstavlja švicarsko veleposlanstvo) glede uručenja prosvjedne note. Prosvjedno pismo iransko MVP uputilo je i glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu.

Razlog demarša je izjava američkog državnog tajnika Rexa Tillersona od 14. lipnja, kada je na saslušanju u Odboru za vanjsku politiku američkog Kongresa kazao, kako se američka politika prema Iranu odnosi na „sprječavanje hegemonije Teherana (u regiji, op. GN.)“ i „potporu elementima unutar Irana, koja vodi mirnom prijalazu vlasti“.

Nikada ranije službene osobe u Washingtonu na takvoj diplomatskoj razini nisu javno izjavljivale o svojoj potpori „mirnom prijelazu vlasti“ u Islamskoj Republici Iran, objavila je francuska agencija AFP.

Podsjećamo, od ustoličenja Donalda Trumpa i nove američke administracije u Bijeloj kući, odnosi SAD-a i Irana proživljavaju jedne od svojih najgorih trenutaka u čitavoj povijesti.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like