Iranski ajatolah iračkom premijeru: ne vjerujte Americi!

Nakon vojnih pobjeda iračke vojske nad „Islamskom državom“ i kurdskim postrojbama u regiji Kirkuk, i vjerojatnim, barem kratkoročnim očuvanjem iračkog teritorijanog integriteta, politički ojačani i u Iraku sve popularniji premijer Haider al-Abadi nastavlja svoju pobjedničku mini-turneju po okolnim zemljama. Nakon što je proteklih dana posjetio vodeće sunitske zemlje Saudijsku Arabiju, Jordan i UAE, a potom i Tursku, 26. listopada posjetio je i iranski glavni grad Teheran, gdje je razgovarao s tamošnjim državnim vrhom.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je prigodom sastanka s iračkim premijerom Al-Haiderom, istoga savjetovao da ne vjeruje Amerikancima u borbi protiv „Islamske države“, priopćio je medij Middle East Monitor (MEMO).

„Jedinstvo je najvažniji čimbenik u našoj borbi s teroristima i silama koje ih podupiru. Ne vjerujte Amerikancima, to će vam u budućnosti nanijeti štetu“, kazao je iranski vrhovni vođa iračkom premijeru.

Premijer Al-Abadi je uvjerio iranskog ajatolaha kako Bagdad radi na „konsolidaciji iračkog jedinstva“ i pritom naglasio kako njegova vlada neće dozvoliti „prijetnje podjelama Iraku“.

Glavna tema razgovora iračkog premijera s predstavnicima iranskog državnog vrha bilo je stanje u svezi Iračkog Kurdistana.

Podsjećamo: Irak, Turska i Iran međusobno usko surađuju po pitanju separatizma Iračkog Kurdistana nakon nedavne provedbe referenduma o nezavisnosti, i koordiniraju svoje poteze na granicama s tom sjevernom iračkom autonomnom regijom. Ankara je, tako, zatvorila zračni prostor nad Iračkim Kurdistanom i upozorila na moguće zatvaranje graničnih prijelaza s tom regijom. Također je na granici s Iračkim Kurdistanom provela vojne vježbe s Irakom i Iranom. Proglašenju nezavisnosti Iračkog Kurdistana protive se sve najvažnije svjetske države, uključno i regionalne arapske zemlje, kao i Turska i Iran, a potporu nezavisnosti iračkim Kurdima pružio je jedino Izrael.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like