IRAN OBZNANIO PLAN ZA IZVOZ NAFTE U SVIBNJU

U svibnju Iran namjerava izvesti do 2,1 milijun barela nafte dnevno, što za 60% premašuje pokazatelj iz 2015. godine, kada je država još bila pod udarom međunarodnih sankcija (podsjetimo, sankcije Iranu ukinute su sredinom sječnja o.g.). Te informacije prenjela je agencija Reuters, pozivajući se na iranski izvozni plan, dobiven iz pouzdanih izvora.

Prema tim informacijama, u svibnju Iran planira smanjiti izvoz nafte u odnosu na mjesec travanj, a što se uglavnom povezuje sa sezonskim kolebanjem potražnje.

Teheran planira na azijsko tržište izvesti 1,6 milijuna barela dnevno (b/d), a za usporedbu, u travnju je na to tržište dostavio 1,7 milijuna b/d. Najveći kupac iranske nafte ostaje Kina: u travnju je kupovala 840 tisuća b/d, a u svibnju taj će pokazatelj iznositi 620 tisuća b/d.

U europske zemlje Iran će u svibnju izvesti oko 400 tisuća b/d, od čega u Španjolsku 32 tisuće, a u Grčku 65 tisuća b/d. U travnju, srednja količina izvezene iranske nafte na „Stari kontinent“ iznosila je 487 tisuća b/d.

Reuters primjećuje, kako je proljetni izvoz iranske nafte značajno porastao, poglavito na europsko tržište. Glavni razlog tome je riješenje problema nedostatka naftnih tankera s kojim se Iran susretao nakon ukidanja međunarodnih sankcija u siječnju 2016. godine. Podsjećamo, kako je Iran obnovio slanje tankera s naftom u Europu tek sredinom veljače.

Odmah nakon ukidanja sankcija, iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh je izjavio, kako Iran planira povećati izvoz nafte do 2 milijuna b/d do jeseni ove godine (u vrijeme sankcija zemlja je mogla prodavati svega 1 milijun b/d). Međutim, stvar je očito pošla brže negoli se planiralo od strane iranske vlade. Početkom svibnja iranski predsjednik Hasan Rohani konstatirao je, kako je izvoz nafte već u travnju dosegnuo 2,3 milijuna b/d, čime je čak i premašen iznos iz predsankcijske 2011. godine, kada je prosječna izvezena količina nafte iznosila 2,2 milijuna b/d.





To isto odnosi se i na proizvodnju nafte u državi. Prema informacijama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u travnju je Iran proizveo prosječno 3,56 milijuna b/d, što predstavlja maksimalnu količinu proizvodnje od studenog 2011. godine. Međutim, Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) prvotno je obećala povećati proizvodnju do razine od 4 milijuna b/d.

Poveznica: http://geopolitika.news/vijesti/sjeni-dolaska-hrvatske-predsjednice-teheran-kineski-naftasi-snazno-ulaze-iran/

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like