Irak kupuje ruske tenkove T-90 (Video)

Irak i Rusija potpisali su ugovor o isporuci ruskih tenkova T-90, koji su se izvrsnim pokazali u borbama na sirijskom terenu, izjavio je 20. srpnja pomoćnik ruskog predsjednika po pitanju vojne suradnje s drugim državama Vladimir Kozhin. Nije govorio o novčanoj vrijednosti samog ugovora ali je naglasio kako se radi o velikoj količini, prenjeli su Kozhinove riječi ruski mediji.

Prema procjeni analitičara iz Centra za analize strategija i tehnologija, iznos ugovora može previsiti 1 milijardu dolara jer je moguće da se radi o više stotina tenkova.

Inače, Irak za potrebe svojih oružanih snaga kupuje američke i ruske tenkove.

Modernizirani ruski tenk T-90 privukao je pozornost iračkog Ministarstva obrane nakon bojevih djelovanja u Siriji i Iraku. Trenutačno se taj tenk nalazi u oružanim snagama Rusije, Sirije, Alžira, Azerbajdžana i Indije. Međutim, nakon rata u Siriji i Iraku njegova popularnost, kao i potražnja za njim rastu, poglavito zbog povoljnije cijene u odnosu na skupi američki tenk „Abrams“, koji je, k tome, posljednjih godina iskazao iznenađujuće loše karakteristike na jemenskim bojišnicama (pogledaj video), poglavito u odnosu na čvrstoću oklopa, zbog čega su oružane snage pojedinih arapskih monarhija koje sudjeluju u tom ratu najavile prekid njihove kupovine i orjentaciju na suvremene francuske tenkove „Leclerc“.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like