Irački Kurdistan zamrzava rezultate referenduma o nezavisnosti i traži dijalog s Bagdadom

Vlada Iračkog Kurdistana uputila je središnjoj iračkoj vladi u Bagdadu prijedlog za početak dijaloga usmjerenog prema riješenju sukoba nastalog kao posljedica krajem prošlog mjeseca održanog referenduma o nezavisnosti te iračke sjeverne autonomne regije.

U prijedlogu službenog Erbila navedeno je, između ostalog, slijedeće: „Za ispunjenje naših obveza prema narodu Kurdistana i Iraka mi predlažemo hitni prekid vatre i zaustavljanje svih vojnih operacija u Kurdistanu. Predlažemo zamrzavanje rezultata referenduma provedenog u Iračkom Kurdistanu i početak otovrenog dijaloga između regionalne vlade Iračkog Kurdistana i federalne vlade Iraka na temelju Ustava.“ Priopćenje vlade u Erbilu objavljeno je na njezinoj službenoj web stranici.

Prema tvrdnjama vlade u Erbilu, sukob između iračke vojske i kurdskih oružanih postrojbi „pešmerga“, koji je počeo 16. listopada, „nanio je štetu objema stranama i može dovesti do trajnog krvoprolića“. Priotm, navedeno je dalje, niti jedna strana neće dosegnuti pobjedu i Irak će se naći uvučen u „nerede i kaos“.

Misija UN-a u Iraku objavila je kako je spremna poduprijeti pregovore dviju strana, a na dijalog, kao jedini način rješavanja problema, pozvao je ovih dana i američki državni tajnik Rex Tillerson koji je boravio u Bagdadu u sklopu svoje bliskoistočne turneje, kao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Podsjećamo: stanje se zaoštrilo sredinom listopada, nakon što je iračka vojska uz pomoć iračkih šijtskih oružanih postrojbi počela vojnu operaciju uspostave nadzora nad teritorijima koje su do tada držale „pešmerge“, a bile su izvan administrativnih granica autonomije Iračkog Kurdistana. U prvom se redu radilo o naftom bogatoj regiji Kirkuk i pojedinim područjima susjednih regija Niniva i Diala. Erbil je izjavio kako će se autonomija štititi „svim raspoloživim sredstvima“.

Međutim, poraz kurdskih snaga bio je brz i potpun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo političkih krugova i javnosti Iračkog Kurdistana. Tako je televizija Al Arabiya 24. 10. objavila informaciju, kako je nekoliko kurdistanskih političkih opcija, uključno i glavnu oporbenu stranku „Pokret za promjene“ („Gorran“), objavilo zajedničko priopćenje sa zahtjevom za smjenom predsjednika Masuda Barzanija i njegovog zamjenika, kao i za raspisivanje prijevremenih izbora i sastavljenje vlade nacionalnog spasa radi „donošenja plana“ za stabilizaciju stanja u „Kirkuku i na drugim spornim teritorijima“.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like