Indija povećala uvoz nafte iz Irana za 49%

Najnoviji podaci pokazuju kako je Indija uvezla čak 49% više nafte iz Irana u odnosu na travanj prošle godine.

Podaci koje je objavio Reuters pokazuju da su indijske rafinerije u travnju preuzimale 393.000 barela iranske nafte dnevno (bpd). Ipak, isporuke su niže za 22,4% od onih u ožujku, kada je Iran izvozio u Indiju rekordnih 500.000 bpd.

Reuters citira izvore iz naftne branše koji tvrde da je indijski uvoz nafte iz Irana predviđen narasti na najvišu razinu u posljednjih 7 godina, počevši od 1. travnja ove godine, gdje će državne i privatne rafinerije zajedno kupovati najmanje 400.000 bpd.

Za nedavni uzlet uvoza iranske nafte zaslužna je kompanija Reliance Industries, koji upravlja najvećim rafinerijskim kompleksom na svijetu, koji je u ožujku po prvi puta nakon šest godina preuzeo naftu od Irana za svoja postrojenja u zapadnoj Indiji.

Ipak, u travnju nisu imali udjela u uvozu iranske nafte, što je i uzrokovalo pad uvoza u odnosu na mjesec ranije. Prijašnje narudžbe su ugovorene prema spot-dogovorima, iako je najavljeno kako razmatraju potpisivanje ugovora o dugoročnoj isporuci nafte iz Irana, navodi Reuters u svom izvješću.

Još jedan privatni prerađivač, Essar Oil, bio je najveći pojedinačni kupac iranske nafte u travnju. Preuzimali su oko 181.300 bpd, a slijede ih Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd s oko 110.200 bpd, te Indian Oil Corp s 101.400 bpd, prema podacima brodara i operatera na naftnim terminalima.





U prva četiri mjeseca 2016. godine indijski uvoz nafte iz Irana se udvostručio i iznosi prosječno 322.500 bpd, u usporedbi sa 160.500 bpd u istom razdoblju prošle godine.

Izvor: PressTV

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like