Indija polučila prve isporuke LNG plina od Gazproma

Indijska državna energetska tvrtka GAIL u ponedjeljak je polučila prve isporuke ukapljenog plina od ruskog Gazproma, sukladno dugoročnom ugovoru, izjavio je na svom twitteru indijski ministar energetike Dharmendra Pradhan.

Prema njegovim riječima, GAIL, sukladno ugovoru s Gazprom Marketing & Trading, godišnje namjerava uvesti 2,85 milijuna tona ukapljenog plina. „Zadovoljstvo također izaziva činjenica da su Gazprom i GAIL prethodno izvršili promjene u ugovoru o isporuci LNG-a, povećavši količinu narudžbi i promjenivši cijene. U kasnijim fazama to će Indiji omogućiti uvoz plina iz (ruskog arktičkog) projekta „Yamal LNG“, naglasio je indijski ministar energetike.

Podsjećamo: Gazprom namjerava iz „Yamal LNG“-a godišnje zakupiti 2- 2,5 milijuna tona ukapljenog plina. Gazprom i indijski GAIL ugovor su potpisali 2012. g. na godišnjoj bazi od 2,5 milijuna tona LNG plina, na rok od 20 godina. Naknadno je taj rok produljen na 25 godina.
Gazprom i „Yamal LNG“ sklopili su ugovor s naftnom indeksacijom u formuli izračuna cijene. LNG će se isporučivati po uvjetima FOB (free-on-board) u pretovarnim točkama Zapadne Europe i dostavljati na tržišta Azijsko-tihooceanske regije. Cijenovna formula obvezatno će uključivati uvjet „take-or-pay“.

Gazprom počinje isporuke LNG plina u Indiju

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like