I Senat izglasao proturuske sankcije. Odlučuje Trump

Nakon prekjučerašnjeg izglašavanja novog zakona o proturuskim sankcijama (u paketu s iranskim i sjevernokorejskim) od strane Predstavničkog doma američkog Kongresa, sinoć je i Senat, gotovo jednoglasno, odobrio isti zakon o dodatnim sankcijama protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

Za usvajanje zakona glasovalo je 98 senatora, a samo su dvojica bili protiv, republikanac Rand Paul (senator države Kentucky) i nezavisni Bernie Sanders (senator iz države Vermont) – bivši protukandidat Hillary Clinton za predsjedničkog kandidata iz redova Demokratske stranke.

Usvojeni zakon od strane oba doma američkog Kongresa može stići na potpis predsjedniku Donaldu Trumpu već do kraja tjedna, a gotovo je sigurno kako će ga on i potpisati.

Nove sankcije, koje se najvećim dijelom odnose na Rusiju (jer od oko 150-ak stranica ukupnog teksta na Rusiju se odnosi njih 80) bit će najšire i najkompleksnije od njihovog uvođenja 2014. godine, zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu i navodne umješanosti u američke predsjedničke izbore. Njima se zahvaća niz ruskih fizičkih osoba i tvrtki.

Bijela kuća je već ranije dala do znanja kako će podržati taj dokument, koji u sebi sadrži i ozbiljna ograničenja u ovlastima predsjednika države kada je u pitanju uvođenje, a poglavito ukidanje sankcija. Tako se u prijedlogu zakona nalazi i točka koja predsjednika obvezuje na prethodno usuglašavanje s Kongresom bilo kakvog smanjivanja ili ukidanja sankcija. Do sada se to činilo predsjedničkim uredbama i određenim ukazima Ministarstva financija SAD-a.

Ovim zakonom de facto se smanjuju i predsjednikove manevarske mogućnosti u provedbi američke vanjske politike, poglavito u odnosima s Ruskom Federacijom.





Američki prijedlog zakona o proširenju sankcija izazvao je niz kontroverzi u Europskoj uniji jer se njime obuhvaćaju i tvrtke iz EU koje surađuju s ruskim energetskim sektorom po pitanju izvoza ruskih energenata u EU, što se smatra miješanjem u unutarnja pitanja same Unije u smislu njezinog prava da sama odlučuje o svojoj energetskoj strategiji. Zakon kritiziraju i pojedine amerčke energetske tvrtke koje se brinu za svoje interese, bojeći se još većih financijskih gubitaka.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like