Hrvatska je spremna obučavati kosovsku vojsku

Srbijanski medij Blic prenio je vijest tamošnjeg medija Večernje novosti, koje su objavile riječi neimenovanog hrvatskog vojnog stručnjaka, o tome, kako Hrvatska ne odbacuje mogućnost sudjelovanja u obuci vojske Kosova. Međutim, to će biti moguće jedino u slučaju da Zapad odobri transformaciju kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage, piše Blic. Pritom se Zagreb neće miješati u odnose Beograda i Prištine, poglavito kada je riječ o pitanjima sigurnosti. Taj komentar neimenovanog hrvatskog vojnog stručnjaka bio je odgovor na ranije objavljenu izjavu na tu temu od strane pretendenta na dužnost kosovskog premijera Albina Kurtija.

Prema istom mediju, Hrvatska neće neposredno sudjelovati u osnivanju kosovske vojske, kako je to naveo Kurti. Hrvatski vojni stručnjak je izjavio: „Vojna suradnja nije isključena, ali Hrvatska ni u kom slučaju u tom smislu neće biti isturena. …Hrvatska će otovriti vrata za obuku kosovskih vojnika i s vremena na vrijeme će organizirati poneke vojne vježbe.“ Dodao je kako će Hrvatska financirati obuku kosovskih vojnika uz uvjet da oni govore hrvatski jezik. Trenutačno se vode pregovori o kupnji hrvatske vojne opreme i „ničeg izvan toga ne treba očekivati“, kazao je neimenovani hrvatski vojni stručnjak za beogradski medij.

Kosovske snage sigurnosti osnovane su u veljači 2008. godine, nakon proglašenja kosovske nezavisnosti od Srbije. U ožujku 2016. godine, kosovski predsjednik je uručio tamošnjem parlamentu  prijedlog zakona o transformaciji kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage. Također se predlaže njihova integracija u strukture vojnih snaga NATO saveza.

Geopolitika.News već je u veljači o.g. izvjestila kako je kosovski parlament odobrio spomenuti zakonski prijedlog http://geopolitika.news/vijesti/nove-srpske-muke-po-kosovu-stvara-se-kosovska-vojska/

Inače, Srbija negira zakonitost osnivanja kosovskih snaga sigurnosti i smatra ih protupravnim oružanim formacijama, sukladno službenom stavu Beograda o nepriznanju kosovske nezavisnosti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like