Haaretz: Netanyahu protiv sirijskog primirja dogovorenog između Rusije i SAD-a

 

Izraelski medij Haaretz objavio je, pozivajući se na riječi premijera Benjamina Netanyahua, kako se Izrael protivi primirju u Siriji koje je usuglašeno između Rusije i SAD-a

Premijer Netanyahu je na novinarskoj konferenciji održanoj u Parizu nakon njegovog susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, izjavio, kako se protivi dogovoru dviju država o prekidu vatre u južnoj Siriji jer će on, prema njegovom mišljenju, učvrstiti nazočnost Irana u regiji.

Visoki izraelski državni službenik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je, kako je Izrael upoznat s iranskim namjerama usmjerenim na proširenje svoje nazočnosti u Siriji. Pritom je dodao kako Iran nije zainteresiran samo za slanje svojih vojnih instruktora i vojnih kontingenata u Siriju, već da tamo namjerava sagraditi svoju zračnu i pomorsku bazu.

Nastupivši posve otvoreno protiv jednog od do sada najozbiljnijih američko-ruskih sporazuma o sirijskom sukobu, premijer Netanyahu je javno izrazio izraelsko neslaganje s Rusijom i SAD-om, koje se do sada čuvalo kao tajna i o čemu se raspravljalo samo unutar zatvorenih diplomatskih kanala.

Podsjećamo, radi se o dogovoru američkog i ruskog predsjednika Trumpa i Putina usuglašenog na sastanku na margini samita G20 u Hamburgu. Nedugo nakon toga Trump je na svojoj Twitter stranici napisao kako su on i Putin „postigli dogovor o primirju u nekoliko sirijskih regija, koji će sačuvati puno ljudskih života. Došlo je vrijeme pomaknuti se naprijed u konstruktivnoj suradnji s Rusijom!“





Sukladno tom sporazumu, na jugu Sirije, uz granicu s Izraelom i Jordanom, uspostavljene su zone deeskalacije. U posljednje vrijeme Izrael je sa SAD-om po tom pitanju vodio pregovore, objavio je izraelski medij. Tada je Izrael američkoj strani dostavio spisak svojih zahtjeva oko sporazuma SAD-a i Rusije. U njemu je naglašeno kako iranske snage, libanonski „Hezbollah“ i šijtski pobunjenici ne smiju biti u blizini sirijsko-izraelske i sirijsko-jordanske granice jer će to pogodovati učvršćenju iranskih pozicija u Siriji. Osim toga, Izrael se protivio osiguranju primirja na svojoj granici snagama ruske vojske.

Nekoliko dana nakon službene objave navedenog sporazuma, premijer Netanyahu je telefonski razgovarao s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom i ruskim predsjednikom Putinom, koji su mu obećali kako će primiti na znanje izraelske interese. Međutim, visokopozicionirani izraelski državni službenik je kazao, kako su, suprotno očekivanju Jeruzalema, „Amerikanci i Rusi praktički u potpunosti proignorirali poziciju Izraela“, piše izraelski medij Haaretz. U svom sadašnjem obliku, kaže neimenovani službenik, ovaj sporazum ne uključuje interese Izraela u sferi njegove nacionalne sigurnosti i omogućuje nastanak zabrinajvajućeg stanja na jugu Sirije. U sporazumu nema ni jedne riječi o Iranu, „Hezbollahu“ i šijtskim pobunjenicima u Siriji, navodi izraelski državni službenik za tamošnji medij Harretz.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like