Gazprom počinje isporuke LNG plina u Indiju

Gazprom Marketing & Trading (GM&T) i indijska energetska tvrtka Gail potvrdili su rok početka isporuka ukapljenog prirodnog plina u Indiju u 2018. godini. Rok se temelji na sporazumu dviju strana iz 2012. godine.

U listopadu 2012.g. ruski Gazprom i indijski Gail potpisali su ugovor o isporuci indijskoj tvrtci 2,5 milijuna tona LNG plina godišnje tijekom idućih 20 godina. Izvršitelj ugovora je GM&T. Nakon toga, rok važenja ugovora produljen je na 25 godina.

Isporuke plina počet će u drugom kvartalu, a 16. siječnja u ugovor su unesene izmjene. Strane su se suglasile o promijeni cijena i količina isporuka LNG plina. Čelnik ruskog Gazproma Aleksei Miller, već je ranije izjavio kako dvije strane vode pregovore o izmjeni rokova isporuka.

Za osiguranje tog ugovora GM&T je sklopio ugovor s projektom „Yamal LNG“ o zakupu 2,9 milijuna tona ukapljenog plina, čiji je prvi dio „Yamal LNG“ u opticaj pustio u prosincu 2017.g. Isporuke po dugoročnom ugovoru s „Yamal LNG“ Gazprom će početi u II. kvartalu 2018.g. GM&T je s „Yamal LNG“-om sklopio ugovor s naftnom indeksifikacijom u formuli izračuna cijene. Ukapljeni plin će se isporučivati pu uvjetima FOB (free-on-board) u pretovarnoj točci u Zapadnoj Europi za daljnje isporuke na tržišta Azijsko-tihooceanske regije, prije svega u Indiju, rečeno je u Gazpromu.

Foto: Yamal LNG





Podsjećamo: prošli tjedan stigle su informacije o prvim isporukama ukapljenog plina s ruskog Arktika tj. projekta „Yamal LNG“ (s prvog od tamošnja predviđena tri terminala i jednog pričuvnog) za istočnu obalu SAD-a (Boston) pogođenu polarnom zimom, kao i za Španjolsku i Francusku (vidi poveznice ispod teksta). Za isporuku u SAD ruski LNG je prethodno dopremljen i pretovaren u britanskoj luci na francuski LNG tanker.

Ovdje treba napomenuti, kako je prije tjedan dana ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio da Rusija ima strateški plan povišenja svog sadašnjeg udjela na svjetskom LNG tržištu koji iznosi 4-5%, na 24% do 2030. godine. Neosporni lider u prodaji LNG plina bio je i još će ostati Katar. Tu je odmah i Australija. U perspektivi Rusija i SAD se pripremaju za osvajanje drugog mjesta unutar država izvoznica ukapljenog plina.

„Gazprom“ u travnju počinje s isporukama LNG plina u Indiju





Nakon SAD-a, ruski LNG plin isporučen Francuskoj i Španjolskoj

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like