Gazprom i iranske energetske tvrtke: zajednička proizvodnja LNG plina i izgradnja podmorskog plinovoda Iran-Pakistan-Indija

I dok se posljednjih dana i tjedana opasno radikaliziraju američko-iranski odnosi, kao i odnosi Teherana sa Saudijskom Arabijom i Izraelom, Rusi upravo u Iranu traže prostor za svoja nova ulaganja, a to još više čini i Kina, kojoj je Iran, zbog svog strateškog položaja i velikog broja stanovnika najvažnija karika za realizaciju njezinog mega-gospodarskog projekta „Jedan pojas, jedan put“ ili, kolokvijalno – „Put svile“.

Rusija je, sa svoje strane, u gospodarskim odnosima s Iranom primarno zainteresirana za suranju u vojnom i energetskom sektoru. Ovom prigodom osvrnut ćemo se samo na onaj drugi, kroz vijest od prošlog petka, prema kojoj je ruski energetski div Gazprom u Iranu potpisao neke vrlo zvučne sporazume.

Gazprom je, tako, s iranskom državnom tvrtkom Industrial Development & Renovation Organization of Iran (IDRO) potpisao memorandum o razumijevanju glede moguće suradnje u proizvodnji ukapljenog (LNG) plina i njegove prodaje trećim zemljama. Osim toga, Gazprom je prethodno potpisao memorandum o razumijevanju i s iranskom nacionalnom naftnom tvrtkom National Iranian Oil Company (NIOC), o projektu izgradnje podmorskog plinovoda Iran-Pakistan-Indija, a taj dokument omogućuje tim tvrtkama pripremu tehničko-ekonomske dokumentacije za projektiranje, gradnju i eksploataciju tog plinovoda. Gazprom i NIOC potpisali su sporazum prema kojem će tvrtke razraditi koncepciju izgradnje jedinstvenog sustava  proizvodnje i isporuke prirodnog plina i kemijskih proizvoda iz plina na teritoriju Irana.

Dalje, Gazprom je s iranskim Ministarstvom nafte potpisao memorandum o strateškoj suradnji. Dvije će strane, sukladno tom dokumentu, izučavati mogućnosti suradnje u sferi početka eksploatacije plinskih nalazišta u Iranu, isporukama i monetizaciji plina, između ostalog i kroz njegovo tlačenje (LNG).

Spomenuta tvrtka Industrial Development & Renovation Organization of Iran je tvrtka-kćer iranskog Ministarstva industrije i trgovine, a predstavlja jednu od najvećih industrijskih tvrtki Irana.

Kada ovoj vijesti pridodamo i onu o prošlotjednom potpisivanju sporazuma o strateškoj suradnji između ruskog naftnog diva „Rosnefta“ i iranskog NIOC-a, a sve to u vrijeme posjeta ruskog predsjednika Putina s čelništvom zapovjedništva ruskih OS Teheranu prošli tjedan, jasno je kako dvije strane teže uzdizanju svojih, inače, povijesno vrlo složenih odnosa, na stretešku razinu. Pri tom je nesumnjivo, kako je ubrzavanje tog procesa neposredna posljedica višegodišnje američke protuiranske i proturuske politike, koja je kulminirala nedavnim proširenjem američkih sankcija prema tim zemljama i koje se prije svega tiču upravo njihovog energetskog sektora.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like