FT: Rusija će V. Britaniji isporučiti LNG plin

Ruski projekt „Yamal LNG“ isporučit će Velikoj Britaniji ukapljeni plin. Posljedica je to nedostatka energenata usljed neuobičajene polarne hladnoće koja je zahvatila čitavu Europu. Prijevoz plina realizirat će Royal Dutch Shell, a u Veliku Britaniju trebao bi stići već 6. ožujka, piše The Financial Times.

Prošli tjedan Veliku Britaniju je zahvatilo snježno nevrijeme s rekordno niskim temperaturama za ovaj dio godine. Zbog naglog porasta potražnje za plinom, 2. ožujka je britanski Nacionalni energetski sustav bio primoran upozoriti, kako se zemlja, po prvi put u posljednjih osam godina, suočila s ugrozom manjka energenata. Cijene plina „na veliko“ porasle su za više od četiri puta.

Kompenzirati nedostatak plina Britanija nastoji kupnjom ukapljenog prirodnog plina u ruskom projektu „Yamal LNG“. Smatra se kako će u vrijeme vikenda (3-4. ožujka) tanker Shell prekrcati plin s ruskog ledolomca koji se sada nalazi uz francusku obalu, nakon čega će se usmjeriti prema britanskoj luci Milford Haven, gdje treba stići 6. ovog mjeseca.

Ruska energetska tvrtka „Novatek“, koja ima kontrolni paket dionica „Yamal LNG“, od 2014.g. nalazi se pod američkim sankcijama. Ali neposredno protiv „Yamal LNG“ sankcije nisu uvedene i zato ta ruska tvrtka može isporučivati plin u SAD i druge zapadne zemlje.

Britanska vlada naglašava kako udio ruskog plina od ukupno uvezenog u Veliku Britaniju iznosi  manje od 1%.

Podsjećamo: ruski ukapljeni plin s projekta “Yamal LNG” od Nove godine je zbog polarne hladnoće i enormno visokih cijena plina u SAD-u isporučen i na istok te zemlje, a njegova isporuka odvija se i u zapadnoeuropskim lučkim terminalima. Kako se ne radi o fiksnim ugovorima, ruski plin preprodaje se na spot tržištu i krajnji isporučitelj  može biti bilo koja i bilo čija tvrtka koja posluje na energetskom tržištu, što ne mjenja bit stvari – radi se o izvorno ruskom plinu.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like