Francuski zastupnici: Biti Tatar na Krimu lakše je nego biti Rus u baltičkim državama

Delegacija zastupnika francuskog parlamenta boravila je u posjetu Krimu, a pozornost su usmjerili na stanje krimskih Tatara. Šef delegacije Thierry Mariani izjavio je kako je život krimskih Tatara zamjetno poboljšan u usporedbi kada je taj poluotok bio u sastavu Ukrajine. O tome piše francuski medij L’Express.

Taj je posjet jako razljutio službeni Kijev, poglavito jer je g. Mariani izjavio sljedeće: „ Krim je odlučio iznova postati ruski, Krim – to je Rusija, dajte krenimo na druga pitanja i pokušajmo uspostaviti normalne odnose između europskih država i Rusije.“ Pritom je francuski parlamentarac izjavio kako se stanje na Krimu mijenja i da su npr. ceste postale bolje, dodavši: „Žao mi je što ovdje nema više Zapadnih novinara koji bi došli pogledati kako su ljudi u državi koju mi nazivamo okupacijskom sretni.“

Ukrajinski ministar vanjskih poslova izjavio je kako ovaj posjet narušava ukrajinske zakone i međunarodno pravo. Ukrajinski veleposlanik u Parizu nazvao ga je „potpunim bezstidništvom“ jer francuski parlamentarci „demonstriraju svoju ljubav prema ruskim agresorima“. Francuski medij dodaje i kako se delegacija fotografirala ispred spomenika ruskom vojniku, što je također izazvalo gnjev Kijeva.

Posjet se djelomično odnosio na sadašnji položaj krimskih Tatara, koje, kako piše nevedeni medij, ruske vlasti pritišću jer su na referendumu glasovali protiv pripojenja Krima Rusiji. Nakon susreta s predstavnicima tamošnje tatarske zajednice, g. Mariani je izjavio kako se njihov položaj značajno popravio u usporedbi s prijašnjim godinama, uključno i ukrajinsko razdoblje vladavine poluotokom. Kazao je: „To je prije svega pitanje propagande. Prema mom mišljenju, bolje je biti Tatar na Krimu nego Rus u Latviji.“

Francuski medij prenosi i riječi zamjenika čelnika medžlisa – organizacije krimskih Tatara u izgnanstvu, koju Rusija smatra ekstremističkom organizacijom. On je navedeni susret nazvao „predstavom u stilu „Moulin Rouge“ i pozvao francusku delegaciju da se idući put susretne, ne s vođama odanim vlastima, već da odu u domove krimskih Tatara.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like