Francuski „Total“ potpisao sporazum o sudjelovanju u ruskom projektu „Arktik LNG-2“

U okviru Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, najveća francuska i jedna od vodećih svjetskih energetskih tvrtki „Total“, potpisala je s ruskom energetskom tvrtkom NOVATEK sporazum o sudjelovanju u projektu „Arktik LNG-2“, koji će „Total“ osigurati 10%-tni udio u tom projektu, uz mogućnost povećanja njegovog udjela za dodatnih 5% ukoliko NOVATEK smanji svoj udio s planiranih 60%.

Vrijednost projekta kreće se oko 25,5 milijardi dolara, a za svoj udio „Total“ će platiti 2,55 milijardi dolara.

Precizirano je, kako će čitav financijski posao oko tog projekta biti dogovoren najkasnije do 31. ožujka 2019. godine.

„Arktik LNG-2“ je projekt koji će se operacionalizirati na poluotoku Gydan. Postrojenje za proizvodnju LNG-a planira se otovriti 2023.g., a u punom kapacitetu trebao bi proraditi do 2026.g. Tri proizvodne linije tog postrojenja proizvodit će 18 milijuna tona ukapljenog plina godišnje. Pričuve na tom nalazištu, prema procjenama iz prosinca 2017.g., iznose 1,582 trilijuna m3 prirodnog plina.

Ovdje je potrebno povući paralelu s globalnim geopolitičkim stanjem i primijetiti nešto neobično. Naime, „Total“ je nedavno objavio svoju namjeru o povlačenju iz unosnih poslova s iranskih energetskih nalazišta zbog sankcijskog pritiska od strane američke administracije nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma („Total“ ima unosan biznis na velikom američkom tržištu i po tom pitanju, očito, ne želi ništa riskirati). Međutim, zanimljivo je kako se „Total“ danas odlučio na novi sporazum o učešću u jednom ruskom energetskom projektu, ukoliko znamo kako su prošlog ljeta Sjedinjene Države objavile sankcije i protiv europskih tvrtki koje budu sudjelovale u novim ruskim energetskim projektima izvoznog karaktera. A „Arktik LNG-2“ je upravo to!

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like