Gotovina je ‘prljava’, prijeđimo na elektronički novac!

Sve je glasnija buka da je gotov novac prlav – dileri njime plaćaju drogu, terorističke akcije oružje i teroriste… on je izvor zaraze – ”utaje poreza”. Dakle, zbog higijenske ugroze trebamo se okrenuti elektroničkom novcu – koji kontroliraju bankari i političari!

U prethodnim člancima već smo se nekoliko puta kratko dotaknuli teme rata protiv gotovog novca, koji se sve više širi čitavim planetom. Postupno ukidanje gotovog novca bio bi doslovce zadnji čavao u lijesu u kojem bi bila pokopana sloboda čovjeka. Kroz sve glasnije medijske kampanje i istupe istaknutih pojedinaca slušamo kako je gotovi novac uprljan zbog trgovine narkoticima, okaljan zbog terorista koji njime plaćaju svoja gnusna djela, te izvor zaraze koja se zove ”utaja poreza”. Jednostavno je nečist pa bismo se valjda, zbog te higijenske grozote, trebali okrenuti elektroničkom novcu koji je pod apsolutnom kontrolom bankara i političara.

Sve više vijesti dolazi iz Švedske, Danske, Indije ili Izraela, kao i desetina drugih država, iz kojih bankari i njihovi kupljeni političari gorljivo zagovaraju novi svijet u kojem će biti moguće u potpunosti pratiti ama baš svaku financijsku transakciju. Međutim, ti djelići informacija koji stižu iz brojnih izvora ne daju nam potpuni uvid u rasprostranjenost ove vrlo opasne ideje o ukidanju gotovog novca. Stoga, za čitatelje 7dnevno donosimo izvješće s primjerima koji dolaze sa svih strana svijeta o načinima kojima se gotovinska plaćanja reguliraju, ograničavaju i postupno ukidaju.

Argentina: njihova nacionalna valuta već je neko vrijeme u problemima. Argentinci su u peso izgubili povjerenje i spremni su dobro platiti za bilo koju drugu valutu koju smatraju stabilnijom, posebice za američki dolar koji na crnom tržištu ima daleko viši tečaj od službenog. Već ovog trenutka banke moraju vlastima prijaviti svaku transakciju koja je unutar Argentine izvršena kreditnom karticom koju je izdala neka argentinska banka, a na svaku takvu transakciju koja je izvršena izvan njihovih granica vlasti naplaćuju dodatnih 15 posto poreza.

Australija: krajem prošle godine bankarska grupacija Westpac

izdala je knjižicu pod nazivom”Bezgotovinsko izvješće” u kojem navode kako se 53 posto svih financijskih transakcija u Australiji obavljaju bezgotovinski. U promidžbenoj knjižici ambiciozno najavljuju da će tim tempom Australija 2022. biti društvo bez gotovine. U međuvremenu, njihova vlada priprema projekt bezgotovinskog sustava socijalne pomoći koji će im omogućiti da znaju što je kupljeno svakim centom koji je netko od primatelja socijalne pomoći dobio.





Belgija: od 2014. važe nova ograničenja koja se tiču uporabe gotovog novca. Gotovinom se više ne može platiti nekretnina, a uveden je i limit od 3000 eura za sve kupovine, osim one kojima se plaća rabljena roba.

Kanada: još od 2007. Kanađani ne mogu platiti porez gotovim novcem. 2010. godine i Passport Canada je uvela praksu da se putovnice ne mogu platiti gotovinom, a isto namjeravaju uvesti i brojne druge državne službe za svoje usluge. 2011. godine provedena je anketa u kojoj se 56 posto Kanađana izjasnilo kako bi bili potpuno zadovoljni da žive u društvu bez gotovine pod kontrolom bankara i političara. Barem tako tvrdi državna agencija koja je platila provođenje te ankete.

Kina: njihova središnja banka osnovala je 2014. godine poseban tim stručnjaka čija je zadaća istražiti scenarije koji bi trebali utvrditi u kojoj mjeri bi digitalna valuta utjecala na ”smanjenje troškova, borbu protiv kriminala i pranja novca i osnaživanje kontrole koju bi središnja banka imala nad protokom novca”.





Danska: danas je tek 25 posto svih maloprodajnih transakcija u Danskoj gotovinsko. Danska vlada zadala si je jasan cilj: 2030. godina označena je kao ona u kojoj će takvih transakcija biti nula posto, a to je i godina koju su odredili za potpuno ukidanje papirnatog novca.

Ekvador: Prošle godine vlada Ekvadora postala je prva na svijetu koja je lansirala digitalnu valutu koja je u potpunosti administrirana i kontrolirana od središnje banke. Nazvana je ta nova valuta Dinero Electronico, i može se kupiti gotovinom, te je potom uskladištiti u elektronički novčanik na pametnom telefonu.

Europska unija: o povlačenju novčanice od 500 eura, što bi značilo smanjenje količine eura u gotovini za čak 30 posto, već smo pisali. To će nesumnjivo zadati stahovit udarac teroristima, lopužama i mafijašima, barem prema mišljenju Giovannija Kesslera iz EU-ova ureda za borbu protiv prijevara.

Francuska: još i prije terorističkog napada na redakciju časopisa Charie Hebdo, francuska vlada objavila je rat gotovom novcu. Prije godinu dana, ministar financija Michel Sapin izjavio je kako je nužno započeti ”borbu protiv uporabe gotovog novca i anonimnosti u francuskoj ekonomiji” kako bi se suprotstavili ”niskobudžetnom terorizmu”. Od rujna 2015. francuskim državljanima je zabranjeno išta skuplje od tisuću eura platiti gotovim novcem.

Njemačka: prije dvije godine Bundesbanka je objavila knjižicu pod naslovom ”Nezamjenjivost gotovog novca”, da bi danas razmišljali o stavljanju limita od 5000 eura na sve gotovinske transakcije. U godini izlaska brošure, provedeno je istraživanje koje je pokazalo kako 34 posto građana gotovo sve transakcije vrši bezgotovinski, a 20 posto ih je u stanju zamisliti da sve svoje kupovine u budućnosti obavljaju preko pametnih telefona.

Hong Kong: kada je 1997. uveden Octopus Card, bila je tek druga na svijetu beskontaktna pametna kartica za plaćanje javnog prijevoza. Danas se tom karticom može kupovati posvuda, od supermarketa do samoposlužnih aparata. Od 2004. sva parkirna mjesta u Hong Kongu mogu biti plaćena isključivo Octopus karticom.

Indija: u jednoj od ekonomija koje najviše ovise o gotovom novcu i koja ima omjer gotovina/BDP od čak 12 posto, političari ne sjede skrštenih ruku kako bi proveli svoje planove, koji su naravno, i bankarski planovi. Ministarstvo financija pokrenulo je kampanju kojom žele potaknuti ljude da veći broj transakcija obavljaju bezgotovinski, a planiraju i uvođenje mjera kojima će ”obeshrabriti” uporabu gotovine.

Irska: još 2013. njihova središnja banka izražavala je nezadovoljstvo slabim prihvaćanjem bezgotovinskih transkacija, te je čak pokrenula marketinšku kampanju vrijednu milijun eura koja je za cilj imala potaknuti ljude da više koriste debitne i kreditne kartice.

Izrael: 2014. poseban komitet na čelu s premijerom Netanyahuom objavio je izvješće u kojem se analiziraju načini kojima bi se smanjila uporaba gotovine u društvu. U izvješću se zagovaraju razne mjere, od uvođenja limita na gotovinske transakcije do poticajnih mjera za korištenje elektroničkih transakcija.

Italija: jedan od prvih poteza novog premijera Italije Marija Montija 2011. godine, bilo je uvođenje limita od 1000 eura na gotovinske transakcije. Riječ je bila o izvanrednoj mjeri koja je stupila na snagu prije negoli je parlament uopće o njoj glasao.

Kenija: prošle je godine kenijska vlada potpisala ugovor s MasterCardom koji je preuzeo administriranje pametnih kartica koje se koriste za plaćanje javnih usluga, kao i za primanje socijalne pomoći. MasterCard je dobio pristup biometrijskim podacima 170 milijuna potencijalnih korisnika.

Meksiko: 2013. uvedena je zabrana gotovinskog plaćanja za nekretnine, koje prelaze vrijednost od 500.000 pesosa (oko 28.000 dolara) i 200.000 pesosa za automobile i nakit.

Nizozemska: 2013. godine su gradonačelnici Almere, Rotterdama i Maastrichta počeli koordiniranu kampanju kojom su poticali ljude da napuste plaćanje gotovim novcem. Proveli su njih trojica tjedan dana koristeći jedino debitne kartice za sve kupovine. To je bio dio šire, dugoročne kampanje u kojoj se želi promijeniti trend kupovanja u maloprodajnim dućanima i supermarketima u korist debitnih i kreditnih kartica.

Norveška: njihova središnja banka tvrdi kako je 60 posto transakcija izvan njihove kontrole, te brojni bankari, posebice oni iz najveće norveške banke DNB, zagovaraju da se tome stane na kraj ukidanjem gotovine. Ali razloga za brigu nema, jer norveška vlada ne namjerava zakonima djelovati u tom smjeru. Za sada.

Filipini: njihova je vlada, izdašno financirana od USAID-a koji je paravan za operacije CIA-e, pokrenula projekt ”E-Peso” s jasnom namjerom transformacije društva u bezgotovinsko. Sve E-Peso transkacije njihovih korisnika su zabilježene, i dostupne radoznalim očima vladinih službenika.

Saudijska Arabija: MasterCard u svojem izvješću ”Bezgotovinsko putovanje” ističe kako je porastao udio bezgotovinskih transakcija između 2006.-2011. te da Saudijska Arabija velikim koracima, brže nego drugi, grabi prema društvu bez gotovog novca, što je potaknuto i vladinim mjerama.

Španjolska: 2012. godine zabranjene su sve gotovinske transakcije iznad 2500 eura. Kažu u njihovoj vladi, zato jer je previše varanja na porezima.

Švedska: oni su na najboljem putu da u potpunosti eliminiraju gotovinu iz svojeg društva. Danas je u opticaju svega 80 milijardi kruna gotovog novca, u usporedbi sa 106 milijuna šest godina ranije. ”Swish” tehnologija plaćanja, razvijena u suradnji s danskim bankama, sve više uzima maha i ubrzano mijenja bankarski sektor. Danas u Švedskoj nije rijetkost naći banku koja uopće ne obavlja gotovinske transakcije. Žestoka kampanja protiv gotovine je u tijeku, a u nju se uključio i kulturna ikona Bjorn Ulveaus iz slavne pop-grupe ABBA, koji se hvali kako je njihov muzej potpuno bezgotovinska institucija. Inače, Švedska je prva europska država koja je počela koristiti papirnati novac 1666. godine, a izgleda kako će biti i prva koja će bez njega ostati.

Urugvaj: tamošnja je vlada izdala priopćenje u kojem su rekli da su odlučni svakome svojem građaninu omogućiti pristup bankarskim uslugama, te iz tog razloga uvode zabranu gotovinskog plaćanja za vrijednosti iznad 5000 dolara. Takve transakcije moraju biti provedene kroz bankarski sustav.

Velika Britanija: 2014. godine bezgotovinske transakcije po prvi puta u povijesti su nadmašile gotovinske. Ankete govore kako prosječni Britanac nosi u novčaniku tek nešto više od 17 funti i da će jedan od četiri njih odustati od kupnje ukoliko ne može platiti karticom. Londonski autobusi su 2014. prešli na bezgotovinsko plaćanje, a glavni ekonomist Bank of England otvoreno zagovara uvođenje negativnih kamatnih stopa i zabranu gotovog novca.

Zamislite da se nađete u situaciji da vam naš vrli, u Europi jedinstven ovršni zakon vašu karticu učini neupotrebljivom, a gotovinom ništa ne možete platiti jer je ukinuta. Što ćete učiniti?

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like