ExxonMobil i Rosnjeft 2017. g. počinju zajednička bušenja u Mozambiku

Da će se poslovno partnerstvo najveće svjetske privatne naftne tvrtke – američkog Exxon Mobila, i najvećeg ruskog proizvođača nafte Rosnjefta nastaviti usprkos velikim teškoćama proizišlim nakon uvedenih Zapadnih proturuskih sankcija, dalo se naslutiti još u ožujku ove godine, kada je novo vodstvo ExxonMobila (izabrano nakon odlaska dugogodišnjeg čelnika kompanije Rexa Tillersona na visoku dužnost državnog tajnika SAD-a) boravilo u Moskvi i razgovaralo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i glavnim osobama iz ruskog energetskog sektora. Nedugo nakon toga Exxon Mobil zamolio je američku administraciju da mu omogući zaobilaženje sankcijskih obveza i osigura nastavak projekata u Rusiji zajedno s tamošnjim partnerom Rosnjeftom, zbog velikih financijskih gubitaka koje američka  tvrtka trpi zamrzavanjem golemih energetskih projekata u Crnom moru i podmorju ruskog Arktika. Štoviše, prijeti realna ugroza da te poslove umjesto ExxonMobila dobiju ostale konkurentske tvrtke iz svijeta energetike, prije svih iz Kine i Indije ali i iz EU – čije energetske tvrtke po pitanju poslovanja s Rusijom uživaju puno veću samostalnost negoli je to slučaj s američkim. Neovisno o svemu, Bijela kuća nije izišla u susret novoj upravi ExxonMobila glede spomenute molbe, te zabrana njegovog poslovanja u Rusiji unutar jasno određenih sankcijskih okvira i dalje ostaje na snazi, potpuno jednako kao i za sve druge američke  energetske tvrtke.

Danas su u ruskim medijima objavljene informacije iz godišnjeg izvješća ruskog Rosnjefta, iz kojih je vidljivo, kako u drugoj polovici 2017. godine ta tvrtka, u konzorciju s ExxonMobilom, planira započeti geološko-istraživačka bušenja u afričkom Mozambiku, sukladno koncesijskoj suglasnosti potpisanoj s vladom te države.

Rosnjeft i ExxonMobil pobijedili su u listopadu 2015. godine na tenderu kojeg je raspisala vlada Mozambika. Radi se o tri geo-istraživačka bloka: jedan u bazenu Angoche, a još dva u delti rijeke Zambezi.

Najveće svjetske naftne i plinske tvrtke pozornost prema Mozambiku usmjerile su tek nedavno, 2012. godine, kada je postalo jasno kako su rezerve plina u toj zemlji tri puta veće nego što se ranije pretpostavljalo. One iznose 2,2 trilijuna m3.

Opet se, po tko zna koji put, uočava sav apsurd američkih proturuskih sankcija, koje sve više probleme počinju zadavati upravo američkim tvrtkama, dok ruske, iako otežano, ipak uspjevaju pronalaziti putove svog daljnjeg poslovanja i bez američkih partnera.

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like