Ex državni tajnik Kerrry: Trump je čitav Bliski istok predao ruskoj vojsci

Bivši američki državni tajnik John Kerry izjavio je na jednoj privatnoj večeri, kako je prenio izraelski medij Breaking Izrael News, sljedeće: „Trump je povukao Pentagon s Bliskog istoka, prebacivši svu odgovornost za regiju na CIA-u. To znači, kako SAD namjerava ostati na Bliskom istoku samo s gledišta ukupne politike i sigurnosti.“

Kerry je kritizirao politiku predsjednika Donalda Trumpa u odnosu na Bliski istok, kazavši: „Smatram kako se radi o ozbiljnoj strateškoj grešci, koju je učinio Trump. Mi ćemo brzo uvidjeti posljedice. Trump je, stavljajući odgovornost za Istočnu Aziji na Pentagon, želio stabilizirati američko vodstvo u toj regiji, obuzdati i nadzirati Kinu i Sjevernu Koreju i nastaviti pritisak na njih. To se čini razumnim. Ali izvesti Pentagon u potpunosti iz Iraka i Perzijskog zaljeva, nije razumna odluka.“

Jer, kaže dalje Kerry, „Bliski istok je jedan od najvažnijih svjetskih regija i zato jednostavnih mjera sigurnosti za tu regiju nema. Čineći to, Trump je faktički predao čitavu regiju ruskoj vojsci, kako bi ona dobila čast pobjediti ISIL za minimalnu cijenu. U tom scenariju jedini gubitnik bit će SAD“.

Naravno, Kerry ne govori o tome da je bliskoistočna regija zapala u kaos upravo katastrofalnim potezima Obaminih dviju administracija, a poglavito one druge, oslonjene na navodnu potrebu demokratizacije tog dijela svijeta kroz prokušane tehnologije „obojenih revolucija“  i do u detalje razrađenih scenarija tzv. arapskog proljeća. Dovoljno se prisjetiti Libije, Egipta i Sirije, a onda i Jemena i uvidjeti u što su se te države danas pretvorile (Egipat se uspio othrvati podlom scenariju državnog raspada, zahvaljujući isključivo svojoj snažnoj vojsci i njezinom velikom ugledu i autoritetu u narodu).

A da John Kerry možda ipak i ne pretjeruje u svojim ocjenama, svjedoči činjenica, kako je novi direktor CIA-e Mike Pompeo, svoj prvi inozemni posjet odradio u Turskoj, odakle je, po striktnoj zapovjedi predsjednika Trumpa, posjetio i niz zemalja Bliskog istoka, između njih i Saudijsku Arabiju. U Rijadu je čelnik CIA-e uručio orden za zasluge u borbi protiv terorizma nasljednom princu Muhammedu ben Naifu, saudijskom ministru unutarnjih poslova.  A to ipak potvrđuje novu i snažniju aktivizaciju američke obavještajne službe u toj regiji, nakon što je CIA-u Obamina administracija povukla „sa strane“, poglavito nakon afere trošenja velikog novca na obuku boraca tzv. umjerene sirijske oporbe. Podsjetimo, ona je završila potpunim fijaskom, kada je utvrđeno da je za 300-tinjak milijuna dolara za ratne akcije osposobljeno nevjerojatnih šest boraca (prema informacijama iz kongresnog saslušanja američkih visokih vojnih i obavještajnih časnika).

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like