Erdogan zaprijetio sirijskim Kurdima

U petak, 28. travnja, na konferenciji za medije održanoj u Istanbulu, turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan izjavio je, kako će turska vojska pokrenuti operaciju odgovora na „ozbiljnu bojevu vatru“ po teritoriju turske države iz zona na sjeveru Sirije, koje su pod nadzorom „kurdskih terorista“.

Pritom se osvrnuo i na američko-turske odnose glede raznoglasja u stavovima dviju zemalja oko uloge sirijskih Kurda u borbi protiv terorizma – konkretno, „Islamske države“. U svezi toga je kazao, kako kurdski borci u Siriji „razaraju solidarnost Ankare i Washingtona“.

Međutim, Erdogan je izrazio nadu, kako će nova američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom uspjeti „okrenuti složene stranice“ u bilateralnim odnosima.

„Mi ćemo nastaviti poduzimati bilo koje potrebne  mjere dok postoji ugroza. Nećemo dozvoliti izgradnju terorističkog koridora prema našim južnim granicama“, kazao je turski čelnik.

Geopolitika.News napominje kako se uskoro očekuje prvi službeni posjet turskog predsjednika Erdogana SAD-u od kada je na čelu administracije Bijele kuće Donald Trump. Razgovori dvojice državnika neće biti jednostavni, a odnosit će se, osim na spomenutu problematiku sirijskih Kurda, i na američko izručenje turskog klerika i disidenta Fetullaha Gulena Turskoj, od čega Ankara ne odustaje.  Također se očekuju i razgovori oko akcije oslobađanja Rakke, oko čega se stavovi dviju država također razilaze po pitanju sudjelovanja kurdskih postrojbi, ali i o američkom „zatvaranju očiju“  na moguću tursku širu operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveru Iraka, u zoni grada Sinjara.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like